Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прогнозите за времето на НИМХ спират от 1 ноември, сеизмолозите със същата съдба?
Автор: Екип Varna24.bg 16:19 / 27.10.2011Коментари ()633
©
Прогнозите за времето, които синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН изготвят всеки ден по няколко пъти, може да спрат от 1 ноември заради липса на средства за заплати. Това каза акад. Никола Съботинов.

"От института са ми изпратили писмо, че има голяма вероятност от 1 ноември да спрат прогнозите за времето поради липса на средства за заплащане на труда на хората, които работят там. Аз съм провел необходимите разговори. Стремим се да намерим някакви допълнителни средства от някои договори да прехвърлим, за да платим на хората, но все още не може да намерим ефективно решение на въпроса. За това съм информирал министър-председателя, той знае, изпратил съм му писмо. Информирал съм и министъра на финансите. Какво можем повече да направим?", каза акад. Съботинов.

Същата опасност грози и Геофизичния институт на БАН, което означава, че ще спре да се следи и сеизмичната активност на територията на страната. Проблемът с финансирането на академията през последните два месеца на тази година не е неочакван.

За да може БАН да функционира що-годе нормално, бюджетът й трябва да бъде 95-98 млн. лв., а в момента е едва 54 млн. лв. С тези пари може да се плати само около 65 % от работната заплата и осигуровките на работещите в академията. Той няма възможност да осигури условията за работа на учените, функционирането на инфраструктурата, ток, вода, отопление.

"Как ще работят лабораториите, как хората в тях ще изпълняват европейските проекти, по които имаме задължения. Как ще изпълняваме дейностите, свързани с обслужване на българската държава? Там също са нужни много пари", коментира акад. Съботинов. Само Националният институт по метеорология и хидрология покрива цялата страна със стотици наблюдателни станции, с работещи в тях специалисти. Същото е и със сеизмичната наблюдателна дейност, която извършват 18 лаборатории в цялата страна.
Проблемите според председателя на БАН са много сериозни и неслучайно днес учените в Общото събрание са приели протестна декларация по повод на тежкото положение на академията. Очакват се ефективни протести от 1 ноември. "Хората решиха, че трябва да демонстрират своето недоволство, защото нямат заплати. Очертава се, че последните два месеца от годината - ноември и декември, в много от институтите да нямат възможност да платят заплатите си", посочи още председателят на академията.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prognozite-za-vremeto-na-NIMH-spirat-ot-1-noemvri-seizmolozite-sus-sushtata-sudba-299793
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.