Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненското октоподче умря, стресирало се от фотоапаратите и светкавиците
Автор: Екип Varna24.bg 08:41 / 28.10.2011Коментари ()960
© Varna24.bg
Октоподчето Инди от Варненския аквариум, което в средата на лятото стана сензация, е починало. Ръководителят на Аквариума Асен Николов обясни, че то не е могло да се възстанови от стреса, който е получило по време на кръщаването си.

"Направихме всичко възможно да бъде излекувано. За съжаление, октоподчето не можа да преодолее шока, който преживя от светкавиците на фотоапаратите и камерите", обясни Николов.

Заради стреса мекотелото е спряло да се храни и повече от месец нищо не е приемало. "Опитахме какво ли не, изпратиха ни дори храна от Индийския океан, откъдето идва, но не успяхме да го спасим", каза Николов.

Инди изкара във възстановителен аквариум повече от два месеца. От Аквариума се надяват за следващия сезон да имат ново октоподче и други интересни попълнения, които да зарадват посетителите.

Ръководителят на Аквариума поясни, че морските обитатели по различен начин реагират на стреса. "В Аквариума те са принудени да живеят в изкуствени условия. В случая с октоподчето - в природата то е на открито и може да бълне облачето с токсични вещества, така че да изплаши противника. В затворените пространства обаче няма къде да го направи и тази токсичност се натрупва в него и го убива", допълни Николов.

Някои от екзотичните риби например губят зрението си от светкавиците. Други отказват да се хранят, трети стават много плашливи, четвърти скачат от съда си, каза още Асен Николов.

Мекотелото Инди бе доставено от Индийския океан в началото на лятото. То веднага стана сензация. Мнозина очакваха то да стане българският оракул по примера на октопода Паул, който по време на Мондиал 2010 се превърна в хит и предсказанията му бяха следени от милиони хора по света.

На 17 юли, на празника на Аквариума, октоподчето бе кръстено Инди по името на морето, от което произхожда.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskoto-oktopodche-umrya-stresiralo-se-ot-fotoaparatite-i-svetkavicite-299874
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.