Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
46 общини спечелиха туристически проекти, а къде е Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 03.11.2011Коментари ()1175
© Varna24.bg
Древна митница и винарна, бойни кули, въздушни мостове и юнаци, възможност сами да секат монети са част от атракциите, които ще привличат туристи у нас. 46 общини са спечелили проекти по програма "Регионално развитие" за исторически туризъм и вече са започнали работа по тях.

Единствената открита у нас ранновизантийска винарна в Бяла, Варненско,ще бъде реставрирана за 5,37 млн. лв. С парите освен алеи и осветление на обекта ще се ремонтира и пътят до него.

Парк-музей "Самуилова крепост" пък ще бъде напълно обновен с 2,14 млн. "През 2014 г. се навършват 1000 г. от битката на Самуиловите войни и дотогава трябва да сме реализирали проекта. Идеята е да се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него туристическа и техническа инфраструктура", обясняват от община Петрич.

Сандански с най-големия проект за 6,154 млн. лв. ще възстанови мозайки и ще създаде археологически комплекс в центъра на града, който да обедини раннохристиянския комплекс с античната улица, Базиликата на епископ Йоан и Епископската базилика.

Банско също има амбициите да привлича туристи с допълнители атракции, а не само със ски. За 240 000 лв. общината ще реставрира археологическите обекти "Шипотско", "Свети Иван", "Св. Никола", Веляновата къща.

Несебър има одобрен проект за т.нар. духовен път - маршрут, който ще започва от портите на Стария град и ще минава през най-знаковите места на полуострова. Ще се реставрират църквите "Св. Йоан Кръстител" и "Св. Параскева". Разработва се и интерактивна карта, която ще бъде поставена в центъра на Стария град.

5,559 млн. лв. ще даде Бургас за реставрация на остров Света Анастасия и мостика на градския плаж. Проектът включва инфоцентър в Етнографския музей, приморски парк, орско мазино и мостика, откъдето пътниците да бъдат превозвани до остров Св. Анастасия. Ще бъде купено и туристическо корабче.

Бургас е спечелил проект за многожанров фестивал в Морската градина. Ще има изложби, артинсталации, концерти, кино, творчески работилници.

Туристите, посетили Момчиловата крепост край Смолян, скоро ще могат собственоръчно да коват монета с логото на обекта или да си направят съдове на грънчарското колело. Тази и други атракции са предвидени по проекта на общината. Вече са реставрирани кулата и част от стените. Предвиден е и спектакъл в крепостта. Посетителите ще могат да гледат юнаци отпреди 7 века и да се запознаят с бита и традициите им.

Ремонт на най-посещаваната екопътека в района - Каньона на водопадите, ще прави още Смолян. По друг проект ще се реставрират крепостта "Калето" и едноименната крепост над село Кошница.

Доизграждане на разрушените кули на римския град Абритус предвиждат в Разград. Ще има и 3D прожекции на исторически филми. Децата ще играят на разкопки в пясъка и ще намират съкровища в специален комплекс. Смъртта на римския император Траян Деций, разиграна с възстановки, ще могат да видят още посетителите.

В Добрич ще бъдат реставрирани къщата музей "Йордан Йовков", Музеят за нова история, Етнографската къща, Историческият музей и част от етнографския комплекс "Старият Добрич". В къщата на Йовков посетителите ще могат да четат произведения на писателя. В Етнографската къща ще се предлагат характерни за Йовковото време удоволствия - бяло сладко, вино, пури.

Възстановяване на крепостната стена в резерват "Яйлата", която е от V век, предвиждат в Каварна. Ще се укрепва и скалната църква "Св. Константин и Елена".

Основната част от парите в проекта на Балчикпък ще отидат за реставрирането на старата мелница на брега на морето. Ще се възстановяват и средновековната крепост в кв. Хоризонт и двуобредният молитвен дом "Теке Ак Язълъ Баба - Свети Атанас" до село Оброчище. По друг европроект ще се финансират събития и фестивали от културния календар. Ще бъдат купени апаратура, сцена и плаващ екран.

Външен панорамен асансьор ще издига посетителите до специална площадка на покрива на Плевенската епопея. От 47 м височина хората ще наблюдават редутите, където са се водили сраженията за освобождението на града. Ще се ремонтира и самата сграда на експозицията, ще се постави специално осветление. Част от парите ще отидат за реставрацията на античната крепост "Сторгозия". В туристическа забележителност ще се превърне и старият мост над река Вит, запазен от времето на Митхад паша.

Белене възражда римската крепост "Димум", известна като античната митница на Мизия. Ще има и музейна експозиция. Отсега се знае, че 7 каменни пръстена, обрамчвали римски кладенци, ще бъдат показани близо до реставрираната кула. Строителството ще преобрази поне 6 улици, които отвеждат към обновената крепост. Ще бъде оформена и велосипедна алея.

Скалният феномен, наречен Тектонски гребен, ще се превърне в туристически маршрут, след като община Червен бряг предвижда монтаж на панорамна камера, чрез която природната забележителност ще може да бъде наблюдавана по цял свят чрез интерактивен интернет портал. Ще има и осветителна система, която денонощно ще пуска лъчове над живописните скални образувания. В местността ще бъдат направени екопътеки.

Реставрация на Дяволския мост ще прави Кърджали. Съоръжението е строено преди 600 г. Тракийските ниши в Орловите скали ще бъдат почистени и обработени със специален разтвор, който ще запази сегашното им състояние. Ще се реставрира "Барутчийницата" в Ардино. Сградата е от XVIII век и османската войска е съхранявала в нея амуниции.

Ще има и консервация и реставрация на Перперикон за 3,8 млн. лв. Ще се направи и художествено осветление и укрепване на пътеките за туристи.

Развлекателен парк "Леденика" ще прави община Враца чрез туристически атракции в пещерата и околните пространства. В проекта е заложена рехабилитация на въжената линия от с. Згориград до местността Кравя.

Мездра има амбициозната цел да направи средновековната крепост "Калето" край града туристическа атракция, която предлага качествен и конкурентен продукт. Ще бъде открита археологическа експозиция, ще заработят ателиета на занаятите - грънчарство и златарство. Цялата проучена част ще бъде експонирана.

От археологическите разкопки са разкрити белези на живот от V-VI век преди Христос - медно-каменната епоха. Разкрити са тракийско светилище, римско селище от началото на III в., от хунските нашествия през V в., славянските нашествия през VI-VII в., селища от Първото и Второто българско царство до края на XVI в.

Въздушен метален мост до Асеновата крепост ще прави община Асеновград. Той ще съществува успоредно с каменната пътека, която ще се запази. В криптата на църквата "Св. Богородица Петричка" ще се изгради информационен център. Крепостта и храмът ще бъдат осветени.

В подножието на Момчиловата крепост имаше концерт на Джон Лоутън като част от популяризацията на дестинацията.

Общо предвидената финансова помощ, която ще получат общините за проектите си, е над 162,1 млн. лева.

Схемата е с два компонента, като в първия са включени общини с традиционно развит туризъм. Сред тях са Каварна, Балчик, Столична община, Созопол, Банско. София например участва с проект за Централната баня, който е за 5,9 млн. лв. Самоков пък ще получи 5,2 млн. лв. за крепост на хълма Свети Спас в с. Белчин.

Към втория компонент, който е за общини с над 10 хил. жители, са включени градове без особено развит туризъм. Сред тях са Перник, Червен бряг, Мездра.

От одобрените проекти най-голяма помощ - 6 млн. лв., е предвидено да получат Сандански и Разград.

До момента по оперативна програма "Регионално развитие" за финансиране са одобрени проекти за туристически атракции на 61 общини за общо 202 млн. лева. Сред тях са Мадара, Етъра, Боженци и др.

Схемата за развитие на природни, културни и исторически атракции бе обявена през лятото на миналата година с общ размер 173,7 млн. лв. От тях 147 млн. е помощта от ЕС. Целта е местата, които имат потенциал, да привлекат туристи. Средства се отпускат както за реставрация, експониране, изграждане на туристически пътеки, така и за пътища или улици за достъп, детски площадки, съоръжения за отдих, паркинги, зелени площи.

Договорите с общините се сключват, след като правителството им предостави право да управляват атракциите за повече от 5 г.

Източник: в. "24 часа"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/46-obshtini-specheliha-turisticheski-proekti-a-kude-e-Varna-301695
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.