Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Семинар за рехабилитация на наркозависими се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 03.11.2011Коментари ()1479
©
Днес от 10.00 ч. на ул."Братя Шкорпил" № 16 (Гръцки ресторант "Танаси") се проведе семинар на тема " Център за психично здраве - Варна - иновативен модел в лечението и рехабилитацията на зависимости".

На него присъстваха представители на медиите, специалисти от други метадонови програми и професионалисти, работещи в сферата на зависимостите.

Екипът на Центъра сподели натрупания опит и постигнатите резултати от дейностите по проект "Комплексен модел за рехабилитация и реинтеграция на лица, зависими от наркотични вещества", осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Проектът е логичен резултат от системния подход към лечението и рехабилитацията на зависимости, прилаган в Центъра за психично здраве - Варна, чийто основен принцип е цялостната грижа за пациента и подкрепата му във всички сфери на функциониране.

Д-р Цвeтелина Търпоманова - управител на Центъра презентира добрите практики в организацията и функционирането на Метадоновата програма.

През времето на своето функциониране Център за психично здраве - Варна е едно от водещите здравни заведения в страната според най-високите критерии на европейските добри практики в сферата на зависимостите. Към него функционира и втората за страната Метадонова програма. Добре структурираната лечебна дейност се съчетава с интензивна рехабилитация - индивидуална и групова психотерапия, групи за креативна терапия, когнитивно - поведенческо консултиране, работа със семействата и близките на пациентите. Това е и гаранция за постигане на устойчиви резултати в справянето със зависимостта.

Светлана Павлова - психолог към Център за психично здраве - Варна представи дейностите по проектa, които се явяват логично продължение и надграждане на съществуващата рехабилитационна програма. Разкрити са нови социални услуги - курсове за професионална квалификация, социално и правно консултиране, здравно обучение и консултиране на пациентите и техните деца от лекар - педиатър, занимания със спорт и конна езда. По този начин се работи не само за преодоляване на зависимостта, а и за подобряване на социалното функциониране на пациентите по време на лечението им, както и след излизане от Метадоновата програма. Именно тази комплексна насоченост към личността и нейните потребности прави дейностите на Център за психично здраве - Варна иновативни за страната.

Семинарът продължи с дискусия на тема "Перспективи в развитието на рехабилитацията и реинтеграцията на лица, зависими от наркотични вещества". Обсъдиха се актуалните проблеми пред функционирането на Метадоновите програми, добрите практики и необходимостта от устойчиво финансиране на рехабилитационните програми. Направените изводи недвусмислено изведоха тезата, че за да бъдат постигнати устойчиви резултати в лечението на зависимите, е необходимо високо структурираното лечение да бъде съчетано с комплексна рехабилитация.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Seminar-za-rehabilitaciya-na-narkozavisimi-se-provede-vuv-Varna-301803
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.