Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Социалнослаби крадат дърва от Джанавара и Каменар
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 04.11.2011Коментари ()740
© Impact Press Group
Горите около местността Джанавара и село Каменар са номер едно в кражбите на дърва. Те са най-желани от крадците, които използват различни средства и начини за пренасяне на дървесината. Кражби в най-голям брой има в районите с концентрирано ромско население и по-малко в селата.

Основните нарушители обаче са социалнослаби лица, които трудно могат да си позволят да плащат за отопление през зимата и затова посягат към по-евтиния за тях вариант.
Те обикновено крадат първобитно - на ръка, като влачат дърветата до домовете си. По-заможните използват коне и каруци. Най-много актове до момента са съставени в местността Джанавара. Конфискувани са каруци, брадви, леки автомобили и ремаркета. При акциите са се включили и служители на полицията, обясни директорът на Регионалната дирекция по горите във Варна инж. Никола Николов.

Дирекцията провежда социална политика за задоволяване потребностите на социалнослабите граждани, като осигурява и дървесина на по-ниски цени. Това се прави и с цел намаляване на горските кражби, добави Николов.

Той съобщи още, че от юли т.г. е започнало да функционира Североизточно държавно предприятие - Шумен. Регионалната дирекция във Варна има контролни функции, като разполага с 11 горски стражари и мобилни групи, които освен Варненска, обхващат и Добричка област.

Според Николов не се наблюдава повишение на нарушенията. В Дирекцията по горите често се получавали сигнали от граждани и от телефон 112, на които инспекторите откликвали. Всичко конфискувано в полза на държавата, като леки автомобили, брадви, коне и каруци, се продава на търг.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Socialnoslabi-kradat-durva-ot-Dzhanavara-i-Kamenar-301969
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.