Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Смело сърце: Чайките нападат дори орли през размножителния си период
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 07.11.2011Коментари ()2477
© Varna24.bg
Морските чайки могат да проявят безумна смелост. Херинговите чайки изпълняват вираж тип "щука" и удрят хищните птици под стръмен ъгъл отвисоко и в гръб, издавайки остър боен писък, звучащ приблизително като "кейоу", съобщава статия в "Ню сайънтист".

Нападенията обикновено стават при самоотбрана и зачестяват особено през размножителния период, когато възрастните пазят уязвимото си поколение. Някои от атакуващите чайки повръщат и дефекират върху хищника като допълнително въздействие.

Така нареченото "стълпотворение" върху натрапника обикновено започва с една-две птици, но постепенно може да се присъединят много. "Те гнездят на многобройни, гъсти и шумни колонии, така че често се хвърлят на групи срещу опасността" - разясни Пат Монагън, професор по животинска екология от университета в Глазгоу, Великобритания. По думите й обикновено "стълпотворението" има много добър ефект. Самата тя е попадала под атака по време на проучванията си: "Те те бият с крака по главата - ноктите им са остри и могат да нараняват." "Винаги се е смятало, че пускането на хищни птици от соколарите може да служи като средство за изгонване на чайките. Наблюденията показват точно обратното" - каза Монагън.

Въпреки агресивния, борбен и всеяден характер на чайките, в Европа намаляват популациите на трите главни вида на тези птици - херинговите, малките и големите черноклюнести чайки. Например гнездящата в Британия популация на херингови чайки е вече два пъти по-малка, отколкото през 70-те години на миналия век. Причината за спада не е изяснена, но вероятно е във връзка с променените условия на морската среда, замърсяването и развитието на промишления риболов, смята Монагън. "Тъй като броят на херинговите чайки, които гнездят в градовете, се увеличава, хората не осъзнават, че тези птици всъщност изчезват от бреговете ни. Чайките в градовете всъщност са малък процент от цялата популация и ще бъде тъжно, ако бреговете ни един ден останат тихи" - предупреди тя.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Smelo-surce-Chaikite-napadat-dori-orli-prez-razmnozhitelniya-si-period-302723
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.