Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Продава се" – най-често срещаният надпис в Аврен
Автор: Екип Varna24.bg 12:21 / 22.11.2011Коментари ()901
Англичани масово разпродават къщите си в Аврен. Табели с надпис "Продава се" висят окачени на десетки къщи в китното селце, разположено на около 30 километра югозападно от Варна, установи проверка на Дарик.

Привлечени от красотите на района, тишината и спокойствието, преди десетина години стотици англичани и ирландци осъществиха масов десант в Аврен и околните села. Купени и ремонтирани бяха десетки къщи, други бяха построени, за да се превърне селото в нещо като британска колония на българското Черноморие. Шотландци, немалко руснаци и няколко французи също попаднаха в селото, прочуло се с международното си население.

Дошлите първи англичани първи започнаха и да си тръгват. След началото на кризата поданиците на кралицата започнаха да напускат Аврен и да продават имотите си, независимо дали са ги придобили с инвестиционна цел или като свой втори дом. Така на тезгяха бяха сложени десетки къщи. Голямата разпродажба на имоти започва от стари, с пропаднали покриви къщи, до луксозни нови имения.

"Всички дойдохме тук, защото животът бе по-евтин. А сега цените са изравнени с европейските", разказа един от малкото англичани, останали в Аврен. Голям проблем, според британеца, са и пътищата в района. Селото не било спретнато както преди. А цените на храните й горивата в България били същите като в Англия.

Постоянно има посегателства върху имотите на англичаните. Така беше преди, така е и сега, разкри Красимир Тодоров, два мандата кмет на Аврен, сдал поста преди по-малко от месец. По думите му, британците масово си тръгват, като искат да си продадат къщите, за които обаче нямало купувачи. Някои пък просто оставяли имотите си на местните, за да ги пазят.

От 30 семейства англичани, сега в селото са останали само 6-7. Над 450 пък бяха англоговорящи семейства в цялата община Аврен. Останалите днес спокойно могат да се поберат в английския пъб в селото - общински център.

Аврен е селището с най-голяма надморска височина във Варненско - над 400 метра. И с едни от най-скъпите недвижими имоти, въпреки че морето е на поне 15 км. В китното село спокойно можете да си купите къща за 11 000 евро. Е, ще трябва доста да я постегнете.

Цените за квадрат при някои имоти обаче минават 800 евро. Не са една или две новопостроените къщи, които се продават, а цените понякога надвишават 100 000 евро. Най-скъпата оферта е на стойност 270 000 евро. За толкова се предлага едноетажна къща с 4 спални, с обща разгърната площ от 500 кв.м. и просторен двор от 4 дка. В двора ще откриете 4 гаража и стопански постройки с възможност за отглеждане на животни, както и казан за варене на ракия.

В Аврен има пощенска станция, детска градина, информационен център, редовен транспорт, медицински център, зъболекар, магазини, ресторанти, кабелна телевизия и интернет. Това можете да прочетете в повечето обяви за продажба на къщи в селото. Няма да прочетете нищо за липсата на асфалт по някои улици. Това всъщност е само една от причините англичаните да хванат пътя към родината и зарежат спокойната и доскоро евтина за тях България. Напоследък всичко се оправдава с кризата. Случаят с англичаните в Аврен - също.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Prodava-se-nai-chesto-sreshtaniyat-nadpis-v-Avren-306826
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.