Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината ще освобождава от такса "Смет"
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 24.11.2011Коментари ()2018
© Varna24.bg
Община Варна ще преразгледа своята политика относно исканията за освобождаване от такса "Смет". Досега съветниците отказваха да уважат постъпилите за това молби от граждани. Принципното им становище не допускаше изключения с мотива, че няма ясна методика, която да регламентира процедурата по освобождаване от налога. Затова пък потърпевшите не само роптаеха по приемните на съветници и депутати, а и се жалваха дори в съда.

Вече има няколко дела в Административен съд - Варна, образувани по инициатива на засегнати физически и юридически лица, които не са били освободени от таксата за битови отпадъци, въпреки че са декларирали, че не ползват имотите си. Решенията на правораздавателните органи по тези казуси не са в полза на общината, отчита кметската администрация в аргументите си за предприетите промени.
Основната причина да се направят изменения в наредбата за местните такси и цени на услуги обаче е полученото становище от омбудсмана Константин Пенчев. Той алармира, че в действащия нормативен акт липсват разпоредби, които да указват реда за освобождаване от заплащане на такса за услугата "сметосъбиране и сметоизвозване", когато имотът не се ползва. Според омбудсмана това противоречи на Закона за местните данъци и такси. Той предвижда Общинският съвет да определи с наредба реда, по който лицата, неползващи съответната услуга през определен период, да се освобождават от дължимия налог. Константин Пенчев препоръчва на всички общини, които досега не са спазили законовите изисквания, да предприемат необходимите мерки.
Проекторешението в отговор на постъпилото становище е вече готово и предстои да влезе за разглеждане в ресорните комисии към местния парламент. За да стане факт, след това то трябва да получи одобрение и на сесията на Общинския съвет. По всичко личи, че промяната, която мнозина жители на морската столица очакват от години, ще е сред първите решения, които предстои да вземат новите варненски избраници.

За да се възползват от предоставените възможности още догодина, гражданите, които желаят да се освободят от налога, ще трябва да подадат специална декларация до 31 януари 2012 г. Ако изпуснат срока, документите им няма да пораждат правни последици.



Още по темата: общо новини по темата: 6
08.10.2013 »
15.03.2012 »
14.12.2011 »
12.12.2011 »
01.12.2011 »
01.12.2011 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinata-shte-osvobozhdava-ot-taksa-Smet-307333
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.