Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Военните зарязаха читалище във Варна на плъховете
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 30.11.2011Коментари ()1831
© Народно дело
Близо 2 десетилетия варненско читалище в блок 1 на бул. "Ян Хунияди" стои зарязано от държавата и единствените живи същества, които бродят из него, са плъхове и мишки.

Преди демокрацията помещението за просвещение действало доста активно. В него имало библиотека, залички. Възрастни и деца от целия район се събирали там хем на раздумка, хем да се ограмотяват. Имало и различни курсове и занимания. С промените обаче дошъл и новият статут на имота. Той бил отдаден за стопанисване на Министерството на отбраната. Читалището се ликвидирало, а с него и библиотеката, както и всички занимания за малки и големи. Вместо да разработят мястото обаче, военните му сложили катинар. Дълги години то тънало в прах и мизерия. По някое време шапките се сетили, че могат и да имат полза от имота и решили да го преустрояват в жилищен, за да настаняват там служещите във Варна. Сменили му статута, но всички приключило само до там. Ремонт така и не бил направен, камо ли някой да бъде настанен там да живее.

"Това ни е голямата болка на блока. Този празен имот, който от години стои така заключен. Нито можем да го ползваме, нито някой друг влиза в него. Ликвидираха и хубавата библиотека, която имаше вътре", с тъга по миналото разказа домоуправителят на блока Минко Маринов. Той добави, че част от помещението вече е продадено на фирма, която си направила офис там след доста сериозни преустройства на сградата. За другата част от имота обаче обитателите на жилищния блок, в който живеят 90 семейства, нямат представа какво ще става.

"Разговарях с домоуправителя и го информирах, че в момента Министерството на отбраната планира да продава имота на търг. Ако той се окаже неуспешен, съм отправил искане да го дадат на областната управа да се разпорежда с него", посочи губернаторът на Варна Данчо Симеонов.

Ако това се случи, вероятно ще има надежда и за обитателите на блока, голям колкото малко село, да го постегнат и да го ползват поне за месечните си събрания, а не да обсъждат важните проблеми на улицата.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Voennite-zaryazaha-chitalishte-vuv-Varna-na-pluhovete-309182
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.