Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бойко Борисов: Забавянето на реформите беше грешка, която ни струва скъпо
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 03.12.2011Коментари ()624
© Varna24.bg
Забавянето на модернизацията на българското здравеопазване, образование и съдебна система е грешка, коята сега ни струва скъпо, каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в конференцията "Справедливост в прехода", организирана от МВнР. Това е второ издание на форума от серията Sofia Platform. Той събра в София представители на политическия и интелектуален елит на страни от Близкия Изток, Северна Африка и Централна и Източна Европа.

От дистанцията на времето виждаме, че в много области, в които нямаше ясно написани европейски критерии, реформите бяха забавени и не се случиха, така както искаха мнозинството български граждани през 1989 г., отбеляза Борисов.

Той допълни, че съдебните реформи в Централна и Източна Европа бяха насочени към отделяне на съдебната власт от политическия апарат и трансформирането й от защитник на правата на държавата, в защитник на правата на гражданите.

Двайсет години по-късно реформата на съдебната система продължава да бъде във фокуса на обществения дебат, явно уроците в тази област по-лесно се преподават, отколкото се учат, каза Борисов.

Премиерът посочи, че опитът на Централна и Източна Европа, вкл. грешките и забавените решения, могат да бъдат от полза на хората от арабския свят.

Най-важното, което можем да направим, е да предложим своя опит на нашите арабски приятели и да им предложим да се вгледат в уроците от нашия преход, не да налагаме решения, каза Борисов. По думите му преходът изисква търпение, взаимно уважение и максимални усилия, за да се избегне насилието и това е най-важният урок от нежните революции в Централна и Източна Европа.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Boiko-Borisov-Zabavyaneto-na-reformite-beshe-greshka-koyato-ni-struva-skupo-310018
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.