Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Tурци снимат кадри за документален филм във военно гробище
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 08.12.2011Коментари ()1427
Регионалният исторически музей в Добрич и в частност Военното гробище вече разполагат с нов снимков материал, свързан с боевете в Добруджа от времето на Първата световна война, през 1916 година. Това съобщи Радослав Симеонов, уредник на Военното гробище в добруджанския град.

Със съдействието на военния аташе на Турция у нас полк. Мехмет Алканалка и след негово посещение в мемориалния комплекс, музеят е получил фотоси на командващия 6-сти турски корпус в Добруджа през 1916 год. Мустафа Хилми паша, на командващи дивизии в корпуса и фотоси от фронта. До този момент Военното гробище в Добрич не е разполагало с подобен снимков материал. Той предстои да бъде включен в бъдещи експозиции на музея. Сега в него е подредена постоянна експозиция, посветена на Добричката епопея.

През годините Военното гробище в Добрич е посещавано от военни аташета на Турция, екипажи на турски военни кораби и други почетни гости от южната ни съседка, разказа Радослав Симеонов. По неговите думи Турция проявява изключително силен интерес към Военното гробище в Добрич, където са погребани около 290 турските войни, като двама от тях са офицери. Доказателство за големия интерес е фактът, че вчера екип на турска национална телевизия е снимал кадри (с продължителност 45 минути) за документален филм на територията на Военното гробище в добруджанския град.

Снимани са и интервюта с уредника на музея Радослав Симеонов и районния мюфтия на Добрич. В документалния филм се включват и други места на три континента (Азия, Европа и Африка; от Владивосток до Лондон), където са воювали и са погребани турски войни, допълни Радослав Симеонов. Кадрите от Добрич разказват за създаването на военното гробище в града и за участието на войници от 6-сти турски корпус в боевете в Добруджа през Първата световна война, в периода през 1916 година. Заснемането на кадрите е възможно след дадено разрешение за това от българското външно министерство, допълни Радослав Симеонов. Той разказа още, че е научил от турския телевизионен екип, че вече са снимани кадри от военни гробища в Черна гора и Румъния - Браила и Букурещ.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Turci-snimat-kadri-za-dokumentalen-film-vuv-voenno-grobishte-311236
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.