Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Даниела Петрова оглавява кандидатурата на Варна и София за Европейска столица на културата
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 11.12.2011Коментари ()834
Предложението е на варненския художник Георги Пехливанов - Интрото, който нашумя с проекта си за монтиране на стъклена пирамида пред Паметника на Съветската армия в София. Творецът настоява и всички агенти и доносници на някогашната ДС, разкрити от Комисията по досиетата, да напуснат незабавно Инициативния комитет "Приятели на София - Европейска столица на културата"

Председателят на парламентарната Комисия по културата, гражданското общество и медиите Даниела Петрова трябва да бъде поканена да оглави Инициативния комитет за издигането на обща кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата за 2019 година. Варненската депутатка ще съумее да организира мощна и ефективна кампания за лансирането на предимствата на общата кандидатура, а в това благородно начинание ще и помагат и най-изявените творци, интелектуалци, хора на изкуството, общественици, както и представители на бизнеса от София и Варна, които ще се включат в Инициативния комитет за издигането на съвместната кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата. Предложението морската ни столица и София да излязат с единна кандидатура за Европейска столица на културата - 2019, а шефката на парламентарната Комисия по културата Даниела Петрова да бъде помолена да оглави Инициативния комитет за издигането на печелившата обща кандидатура, е на авангардния художник от Варна Георги Пехливанов - Интрото. Творецът стана популярен неотдавна със смелия си проект за вдигане на модерна стъклена пирамида пред Паметника на Съветската армия в София по подобие на тази пред Лувъра.

Членовете на бъдещия Инициативен комитет за издигането на съвместната кандидатура на София и Варна за Eвропейска столица на културата трябва да са съгласни да работят напълно безвъзмездно в подкрепа на каузата двата града да бъдат избрани заедно за Евро столица на културата за 2019 г., категоричен е Интрото. В този Инициативен комитет обаче не бива да се канят хора, свързани с бившата Държавна сигурност, убеден е художникът. За моя огромна и неприятна изненада в Инициативния комитет "Приятели на София - Европейска столица на културата", който бе сформиран тази пролет, най-неочаквано се озоваха и неколцина агенти на някогашните тайни служби на Тодор Живков, а това опорочава, съсипва и компрометира хубавата европейска идея, обяснява мотивите си Г. Пехливанов - Интрото. В един такъв важен момент, когато ръководителите на външното ни министерство и новоизбраният президент Росен Плевнелиев обещават да направят всичко необходимо за отзоваването на посланиците - агенти на ДС, и полагат сериозни усилия България да има своята модерна дипломация, която да се ползва с доверието на нашите партньори от стратегическите държави, направо е скандално и обидно да се борим за Европейска столица на културата, включвайки в инициативните комитети хора, обвързани с мрежи на зависимост от тоталитарните държави и техните тайни служби, подчертава Интрото.

Според варненския художник Георги Пехливанов - Интрото на практика няма по-логичен и печеливш ход от това градовете София и Варна да излязат с обща кандидатура за Европейска столица на културата за 2019 година. "Въпреки че във Варна нямаме още толкова много престижни галерии и концертни зали като в София например, морската ни столица също има своите предимства, тя е фестивален град с традиции и е много посещаван курорт, градът ни разполага и с модерна хотелска база. Аз отсега съм убеден, че с обявяването и на Варна за столица на културата тази леглова база ще бъде заета не само през краткия летен сезон, а и почти през цялата година, интересът към красивия ни град от страна на чужденците ще нарасне многократно", обяснява Георги Пехливанов - Интрото.

Светът се тресе от криза и финансова нестабилност, а това налага да взимаме мъдри, добре премислени решения, да не се изхвърляме в грандомански Пи Ар акции и скъпи рекламни кампании, да харчим всеки лев разумно и да търсим възвръщаемост на вложените инвестиции в културни проекти. С издигането на единнна кандидатура на София и Варна за Европейска столица на културата - 2019 г. безспорно ще направим най-правилния избор, това ще е направо удар в десятката, категоричен е художникът Георги Пехливанов - Интрото, който планира да направи група във фейсбук в подкрепа на тази кауза.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Daniela-Petrova-oglavyava-kandidaturata-na-Varna-i-Sofiya-za-Evropeiska-stolica-na-kulturata-311890
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.