Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Грози ни зърнена криза заради сушата
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 13.12.2011Коментари ()424
©
Догодина най-вероятно страната ни ще бъде изправена предзърнена криза заради необичайно сухото време сега. Това предупредиха вчера от неправителствени организации, обединени в "Коалиция за климата". Според Борислав Сандов отминалият ноември е бил най-сухият месец в цялата история на метеорологията на България. В комбинация с ниските температури може да се окаже, че по-голямата част от зърното е измръзнало и изсъхнало. Дали заплахата за есенниците ще се реализира, ще стане ясно напролет, когато зърното започне да кълни, коментира той.

Според Деница Петрова от "Грийнпийс" промените в климата в световен мащаб са тревожни и вместо с очакваните 2 градуса температурите по всяка вероятност ще се повишат с четири, пет градуса. Въпреки това срещата на върха на ООН за климатичните промени в Дърбан завърши без конкретни решения, макар тежките преговори да се проточиха цели две седмици. Според неправителствените организации тя е достигнала само до решението... да има решение към 2020 г.

Бизнесът пречи да се постигне споразумение, смятат те. От 2008 до 2011 г. са инвестирани милиарда за изкопаеми горива и само милиарда за зелени източници. Вместо за зелена икономика милиардите отиват за кафява, коментира Борислав Сандов. Петко Ковачев от Института за зелена политика препоръча страната ни да се поучи от примера на Чехия, която през 2010 г. е изтъргувала вредни емисии за половин милиард евро и после ги е вложила в енергийна ефективност и 19 000 нови работни места.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Grozi-ni-zurnena-kriza-zaradi-sushata-312352
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.