Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Върховният съд ще се произнесе за базата на Колежа по туризъм към ИУ
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 13.12.2011Коментари ()606
© Varna24.bg
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Дългоочакваното решение за базата на Колежа по туризъм към Икономическия университет - Варна, днес трябва да бъде произнесено от Върховния съд. Всъщност ръководствата на университета и на колежа очакват 2 решения. Едното е свързано със спора с НУИ "Добри Христов" за помещенията в сградата, която е обитавана едновременно от двете учебни заведения. Другото е свързано със строителни планове на частни лица. Споровете се водят години наред, но досега няма окончателен резултат. Според академичното ръководство колежът има необходимост от разширяване на базата, а университетът - и от построяване на общежития. Въпреки че ИУ - Варна, има най-голям брой редовно учещи студенти, както и задочници, местата в общежитията са изключително малко.

За запазване на таксите в Икономическия университет ще настояваме пред академичното ръководство, каза вчера ректорът на висшето училище доц. Пламен Илиев на пресконференция. Тя бе посветена на плановете и стратегиите на ръководството за развитие на ИУ - Варна, до 2015 г. Въпреки правителствената политика, както и насоките в други сродни висши училища, във Варна стремежът е да няма драстично увеличение на таксите. Те са различни по направления, специалности, форми на обучение. Някои започват от 140 лева, други, например при дистанционното обучение, надхвърлят 700. Приоритет за университета е средствата за обучение, ако нарастват, това да става постепенно, в рамките на 20 - 30 лева.

За привличане на повече студенти е промяната и в изпитните сесии за кандидат-студентите. От следващата година ще отпадне и езиковият приемен изпит за международните специалности. Ще се използва само оценката от матурата. Признаването на държавните зрелостни изпити като вход за ИУ - Варна, е въведено за почти всички специалности. Според ръководството това не понижава успеха на студентите и нивото на обучението.

Представена бе и реконструираната и модернизирана библиотека, както и нови придобивки за читателите.

Ремонтът и обновяването на една от най-старите университетски библиотеки е на стойност близо 2 000 000 лева. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от държавния бюджет по Оперативната програма "Регионално развитие". Библиотеката на университета може да се посещава и от външни лица, които заплащат дневна, седмична, или месечна такса. Те обаче не могат да изнасят книги, но читалнята ще осигурява необходимите условия за продължителен престой в нея. Осигуряват се места за самообслужване в заемната служба, където чрез специализирани апарати денонощно могат да бъдат връщани книги, без студентите да зависят от работното време на библиотеката.

Източник: в. Черно море



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Vurhovniyat-sud-shte-se-proiznese-za-bazata-na-Kolezha-po-turizum-kum-IU-312519
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.