Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Закрила на детето работи по разширяване на приемната грижа във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 28.12.2011Коментари ()601
Националният план за деинституционализация, който касае закриване на институции, работи през годината приоритетно по компонента "Детство за всички", който ще реализира затварянето на институции за деца с умствена изостаналост. Това каза Анна Конукова, директор на отдел Закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" във Варна.

Работата по този компонент е стартирала през миналата 2010 година, като през тази година се продължава с проучване на родителските нагласи и до колко те са склонни да поддържат връзка с децата, за да може да се вземе правилно решение къде точно да бъдат настанени тези деца. Изследваните семейства от Варна, които имат настанени деца в Дома в Рудник и в други домове из страната са 55. Сега целта е децата да бъдат преместени в подходящи домове от резидентен тип, малки къщи, които през следващата година ще бъдат построени. В тези домове, децата ще бъдат по-близо до своите семейства и ще контактуват със своите родители, което е от жизнена важност.

Стартирал е и следващият компонент, който касае разширяване на услугата приемна грижа. Работата в тази насока е в своето начало, но в края на 2011г. е сключено споразумение между Агенция "Социално подпомагане" и Община Варна, тъй като Варненска община е една от малкото в които ще се развива тази услуга по Националния план за набиране на приемни семейства. Предстои през следващите 2 години да се работи усилено в тази посока и евентуално да бъдат набрани 40 нови приемни семейства за Варна и 80 общо за областта.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zakrila-na-deteto-raboti-po-razshiryavane-na-priemnata-grizha-vuv-Varna-316145
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.