Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Рокаджия дава сцена на млади таланти
Автор: Екип Varna24.bg 15:04 / 11.01.2012Коментари ()3127
© Народно дело
Страната ни е пълна с таланти във всяко едно направление, както знаем. Виждали сме доказателства в многото кастинги, телевизионни предавания, дори във всеки един караоке бар и ресторант. Около някои се шуми повече, около други - по-малко, а трети получават директна подкрепа и силен начален тласък, за да стигнат до върха. Свидетели сме как много "професионални" музиканти се кичат със слава, а не са чак толкова даровити, колкото други, които си стоят вкъщи и пеят основно пред приятелите си. Причините са ясни - зависи кой ще те забележи и пред кого ще се огънеш - вечното правило за успех, особено у нас. За това е известна и българската поговорка "Музикант къща не храни".

С нея обаче не иска да се примири един от българските музиканти, който вече е виждал известност, но и сам е минал през трудностите до сцената и публиката. Това е Георги Иванов (Мати), известен сред рокаджиите като китарист и вокалист на хеви метъл група "Арсенал" от близкото минало. Самият той пише песни, свири, дава уроци, снима филми и не изоставя музикалния бизнес. За това е решил да дава шанс и на младите, които сега прохождат в трудния път на славата. От години Мати развива със собствени усилия звукозаписни студия, преподава китара и вече е налице първият концерт на негови възпитаници, който се проведе по време на празниците в известно варненско заведение. С него музикантът иска да постави началото на цяла поредица от изяви на прохождащи таланти и групи. В същото време продължават проектите му свързани с киното. След успеха на "Легендата за белия майстор", който стигна чак до Далечния Изток, в момента Мати подготвя нов филм, в който ще участват негови ученици по бойни изкуства, където той също е спец. Някои от приятелите му го имат за твърде голям мечтател, но който го познава добре, знае, че той е човек, който упорито следва идеите си, докато ги види реализирани.

Група "Арсенал" е създадена през 1989 г. във Варна от Георги Иванов-Мати (китарист и вокалист на групата) и Ивайло Владев-Попа (басист на групата). И двамата са големи почитатели на великобританската хеви метъл рок група "Моторхеад". Желанието им е да правят авторска музика в подобен стил. Няколко месеца след това към тях се присъединява барабанистът Красимир Петров (Сандо), който по това време се уволнява от казармата.
И така следват репетиции и много изяви на новосформираната група.

През 1993 г. в състава й настъпва преломен момент. Мати се свързва с барабаниста Радослав Радев (Рачо) и Петър Павлов (Пешо) - басист, които преди това са свирили в друга група. Следват яки репетиции и студийна работа, няколко албума, след което отново идва раздяла.

През 2003 г. Мати се събира с баскитариста Митко и барабаниста Рупен Бенлиян. Започват да свирят по клубове и фестивали, както и в летния бирфест. И така до 2005 г., когато отново групата преустановява дейността си. През 2008 г. се събират за албума "Компилация 2008". Днес очакват покани за нови участия.

Наследниците вече имат изяви

Мати е в основата и на една от най-младите варненски групи JUMP. Тя се ражда през 2010 г. В състава освен него като соло китарист и вокал са още Пенка Неделчева (китара), Михаела Дюлгерова (барабани) и Клея Калоянова (бас и вокал).
По това време Михаела е негова ученичка по барабани, а Пенка - по китара. И двете приятелки си мечтаят да създадат група. Георги им предлага да запишат няколко негови песни в стил ритъм енд блус. Те решават да опитат и се получава. Идва и най-подходящото име за тях JUMP, което освен "скачай" означава още ритъм енд блус в бърза ритмична форма. През февруари в групата се включва и Клея Калоянова, която също учи китара при Мати. Тя става бас китаристка и замества Пенка, която пък минава на ритъм китарата. И така емоциите продължават с участието им в скоро провелия се концерт. В процес на подготовка е и първият им албум.

Георги Иванов (Мати): Нужни са повече истински продуценти в България

Докато преподавах на учениците си, открих, че сред тях има изключителни таланти. Въпреки кризата, започнахме да правим проекти, групи, дуа и да търсим начин да се изявяваме. Надявам се, че тези концерти ще се превърнат в традиция. Групите ни засега са JUMP - ритъм енд блус и рокендрол с хард и хеви метъл звучене, Bollocks и Shape of Space, които изпълняват пънк. Работим и с професионалните певици Полита, Венета Димитрова, Мария Добрева, свирим на класическа китара с Никола Петров, Кристиян Христов, Лиляна Иванова, Богомила Теохарова и Никола Георгиев и много други.

Отвсякъде привличаме хора, които искат да се занимават с авторска музика. Имаме за цел да станем българската Мека на популярната и денс, поп, рок и техно музика. Но не и на чалгата. Всеки има право да слуша каквато иска, но ние сме насочени в друга посока.

Филмът "Легендата за белия майстор" достигна до един кинофестивал в Шанхай. Преведен е с китайски субтитри. Планирам втори филм през пролетта с бойни сцени и кунг фу сюжет. Планираме да правим и сериали със студиото, за да стигнат те до телевизионния зрител.

На младия човек трябва да му се даде шанс. Всеки е увесил нос и мисли, че няма възможности. Телевизионните предавания се правят за шоу, за печалба, а дали с изпълнителя ще стане нещо, е друг въпрос. Когато някой има изключителен талант, би трябвало да се направи продуцентска програма за цялостната му реализация. Такива са нашите планове и надежди.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Rokadzhiya-dava-scena-na-mladi-talanti-319350
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.