Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варна сред първенците с най-много заличени фирми
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 11.01.2012Коментари ()1343
© Varna24.bg
45 804 фирми във Варна са ликвидирани заради липса на пререгистрация, съобщиха от регионалното звено на Агенцията по вписванията. Очаквано най-голям брой заличени дружества са от типа ЕТ. Техният брой за морската столица е 37 302. Следват дружествата с ограничена отговорност (ООД) - 3801. На трето място са фирмите ЕООД - 3689 на брой. Ликвидираните събирателни дружества са 849, а акционерните дружества - 151. Има и 12 заличени фирми от типа ЕАД. Оказва се, че Варна е сред първенците в страната по най-много заличени дружества. До нея се нареждат също Бургас, Пловдив и София.

В национален мащаб ликвидираните фирми ще бъдат 567 000, което означава, че около 55% от дружествата у нас не са се пререгистрирали. Тези, които пък са подали заявленията си в срок у нас, са 455 000. Най-много заличени фирми има от типа ЕТ.

От АВ обаче съобщават, че има и фирми, които са блокирани. Те не са заличени, но все още не са пререгистрирани, въпреки че са подали заявленията си в срок. Тези дружества не могат да осъществяват дейност, докато документите им не бъдат обработени. Причината в забавянето е големият наплив в последния момент (дните между 20 и 30 декември). Очаква се заявленията да бъдат обработени до края на месеца, като от АВ обявиха, че ако се наложи, служителите ще работят и извънредно. Колко е броят на т. нар. блокирани дружества във Варна засега не е ясно. В национален мащаб обаче тези фирми са около 30 000.

От АВ припомнят, че разноските по производството по ликвидацията са за сметка на собственика на съответната фирма. Ако той не бъде открит в 6-месечен срок, агенцията служебно назначава ликвидатор. Важна подробност е, че когато имуществото на търговеца не е достатъчно, за да покрие разноските по ликвидацията, те се поемат от агенцията. Според юристи само съдебните такси за заличаването на ЕТ са около 100 лв., а за едно ООД например - над 1000 лв.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-sred-purvencite-s-nai-mnogo-zalicheni-firmi-319376
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.