Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Укрепват свлачището "Трифон Зарезан" с подводен риф
Автор: Екип Varna24.bg 14:13 / 20.01.2012Коментари ()1242
© Impact Press Group
Средствата за укрепването на свлачището "Трифон Зарезан" ще се търсят и по европейски програми. Това заяви инж. Олег Колев гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" към общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

Той посочи, че сумата необходима за естакадата, която трябва да се изгради и за укрепване на участъка възлиза на над 13,5 млн. лв. Колев коментира, че в условия на финансова криза едва ли държавата ще може да отпусне всичките пари, за това ще се търсят варианти за кандидатстване с проекти по европейски програми.

"Ефектът от този проект ще бъде много добър, защото тогава ще се отвори пътната артерия, а освен това ще се стабилизират между 40 и 50 дка", коментира още специалистът. Той добави, че в момента има леко успокояване, но не може да се каже, че процеса е спрян и добави, че там все още продължават да живеят хора, независимо факта, че съществува реална опасност опасния терен да се свлече. Според него ако свлачището бъде укрепено, ще се продължи до к.к. "Златни пясъци" и самия път ще има нова визия, а проблема със свлачищата ще бъде много добре решен.

Наред с това се подготвя и проект за подводен риф, с чиято помощ да се образува по-голяма пясъчна ивица на плажа под свлачището "Трифон Зарезан".

Олег Колев обясни, че за финансиране на проекта ще може да се кандидатства през 2014 година, когато ще бъде отворена европейска програма за регионално развитие и абразия на морските брегове.

Според него за изкуствен риф може да се използва дори и кораб, който едновременно ще бъде и подводна атракция, но най-важното е рифът за отговаря на съвременните екологични изисквания. Колев бе категоричен, че ако бъде изграден подводният риф за образуването на пясъчна ивица, ще бъде завършен цялостният проект за свлачището "Трифон Зарезан".

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 46
19.11.2013 »
15.02.2013 »
21.09.2012 »
09.07.2012 »
22.06.2012 »
07.06.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Ukrepvat-svlachishteto-Trifon-Zarezan-s-podvoden-rif-321978
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.