Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Цената на водата за варненци скача с 40%?
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 24.01.2012Коментари ()4527
© Varna24.bg
С 30 - 40% е възможно да скочи цената на водата във Варна при евентуално уеднаквяване на нивата в страната. Към момента варненци плащат най-малко за услугата. Това съобщи шефът на водното дружество във Варна Веселин Русев. Новата промяна е заради водната реформа, която се гласи в България.

Сумарно кубик без ДДС в морския град е 1,87 лв., като от тях 1,23 лв. е таксата за питейна вода, 0,23 за канализация и 0,41 за прочистване. Най-скъпата вода пък е в Добрич и живеещите там често са подложени на режим. Ако се стигне до уеднаквяване, за което се говори още от години, цените ще скочат в пъти и Добрич ще окаже отрицателно влияние при оформянето на тарифите. В момента всичко е в сферата на прогнозите, тъй като само преди дни министри предложиха нова идея и отхвърлиха единните тарифи.

Този път тя гласи цената да се определя на регионален принцип, което ще е малко по-изгодно за варненци. Отново зависи обаче дали цената ще остане същата, или ще има увеличение с водната реформа. Все още нищо не е ясно. "Каква ще бъде цената, зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране". Варна е уникален град като водоснабдяване, а водата е с изключителни качества", каза зам.-директорът на ВиК Милко Тодоров.

Идеята е във всяка област да има един оператор и съответно една цена на водата, т.е. 28 цени за цялата страна. В момента има 52 ВиК дружества, като някои са с повече от една цена. Тарифите в различните региони варират от 0,50 до 2,50 лв. за кубик. При инвестиции в мрежата, които са наложителни, цените ще се увеличат. Към момента загубите по трасето са между 60 и 95%. Те се калкулират в сметките на всеки потребител.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Cenata-na-vodata-za-varnenci-skacha-s-40-322844
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.