Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Показват растителността по Черноморието през последните 400 000 г.
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 01.02.2012Коментари ()985
©
Снимка Архив
Авторска постерна изложба на проф. д.б.н. Мариана Филипова - Маринова подреждат в сградата на Природонаучния музей - Варна. Експозицията под наслов "История на растителността по Българското черноморско крайбрежие през последните 400 000 години" е посветена на 2 февруари - Международния ден на влажните зони. Организатори са отдел "Природа" на Регионалния исторически музей - Варна, и Университетската ботаническа градина - Балчик.

Атрактивни снимки показват съвременното растително разнообразие. Посетителите на изложбата могат да се запознаят с видове на степната растителност, характерна за Северното ни черноморско крайбрежие. Хипотезата за естествения произход на тази растителност е публикувана още през 1936 г. от акад. Даки Йорданов (основател на ботаническата градина в Балчик).

Експозицията включва информация за водната растителност, например характерните за крайбрежието съобщества на тръстиката, които са често срещани в черноморските блата и езера - Дуранкулашкото, Варненското, Белославското и Бургаското. Представена е също и пясъчната растителност. Любопитен факт е, че най-големите вътрешни пясъчни хабитати в България се опазват в защитената местност Побити камъни, на 18 км западно от Варна. Представена е и съвременната горска растителност.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Pokazvat-rastitelnostta-po-Chernomorieto-prez-poslednite-400-000-g-325236
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.