Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Икономиката на Варна посивя
Автор: Екип Varna24.bg 13:54 / 01.02.2012Коментари ()937
© Varna24.bg
Икономиката във Варна посивява, е равносметката на шефа на Инспекцията по труда в града инж. Иван Иванов. Повод за заключението му са данните за поведението на работодателите през изминалата година и фактът, че те все по-често прибягват към наемането на служители, без да сключат валиден трудов договор с тях. През годината са констатирани 570 случая, в които работници са наети без трудов договор. Спрямо 2010 г. нарушенията са с 339, или 1 път и половина повече.

Като цяло броят на констатираните нарушения на трудовото законодателство е нараснал с 60,4% спрямо 2010 г. Освен на по-големия брой на проверките, които са извършени през миналата година, увеличението с 5077 в броя на констатираните нарушения се дължи и на търсенето на вратички от страна на работодателите как да заобиколят закона.

При близо 3000 от проверките инспекторите са установили някакви нарушения в трудовите договори, липсата изобщо на такива или пропуск те да се регистрират в НАП. На второ място се нареждат нарушенията, свързани със заплащането на труда, като техният брой се е увеличил с 90% спрямо 2010 г.
В подкрепа на това твърдение е и фактът, че работодателите в региона масово не плащат осигуровки на служителите си. За разлика от предходните две години, когато предимно се бавеха възнаграждения, сега констатираме, че заплати все по-рядко не се плащат, но пък има проблем с осигуровките, посочи Иванов. Той опроверга и изнесените преди дни данни, че българските работодатели дължат 8-9 милиарда лева на служителите си, като посочи, че прагът на толерантност на работниците е максимум 2 месеца, след което те си търсят правата и се обръщат към Инспекцията по труда. При проверки обаче инспекторите констатирали, че има предприятия, в които осигуровките на служителите не са внесени за повече от 12 месеца назад.

През миналата година контролният орган е съдействал за изплащането на забавени възнаграждения в размер на 2,2 млн. лв. Инспекцията по труда е проверила 2796, предимно микро- и малки предприятия със 103 984 заети, които представляват около 80% от общата работна сила в града.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ikonomikata-na-Varna-posivya-325370
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.