© Varna24.bg | | Варненци ядат най-скъпите кюфтета и кебапчета в страната. Причината е фактът, че основният продукт за скарата - каймата, е на цена доста по-висока от тази в останалите градове на България. Наблюденията на Държавната комисия по стоковите борси и тържища от миналата седмица сочат, че във Варна кило смляно месо се продава на цена от 6,60 лв./кг. Такива цени няма в никой от останалите наблюдавани градове. В София каймата стига до 7,06 лв./кг, но там хората имат и доста по-евтини алтернативи, като цените на продукта стартират от 4,60, докато във Варна варианти за цена няма.Освен мляното месо тук най-скъпи са и оризът, брашното, както и олиото. Макар да сме непосредствено до житницата на България, килограм брашно на едро във Варна се тъгува между 95 ст. и 1,10 лв. В някои от останалите градове неговата цена е дори с 30 ст. по-ниска, като само жителите на Шумен нямат алтернатива и купуват брашно на едро по 96 ст. Оризът се търгува между 2,40 и 2,70 лв./кг. Само във Враца и Пловдив килограмът стига до тази върхова цена, но там има и по-евтин ориз - между 1,70-1,80 лв./кг. Олиото също не е от най-евтините продукти и се търгува на цена между 2,70 и 2,90 лв./кг.
Източник: в. Народно дело |