Детските кухни във Варна ще работят по нормален график | ||||||
| ||||||
Късно вчера излязоха окончателните лабораторни резултати на взетите проби от 63-ма служители на общинското дружество, кухненските помещения и хранителните продукти. Те са отрицателни за наличието на салмонела при служителите, както и от помещенията, съобщи прокуристът на дружеството Иванка Яначкова. Надяваме се, че РЗИ и Агенцията по храните, както и останалите контролни органи, ангажирани с изясняването на обстоятелствата, при които са заразени децата, ще направят необходимото да бъде открит истинският източник на заразата. "Стопанска и спомагателна дейност" ЕАД ще продължи да работи както и досега - в пълно съответствие с изискванията за хигиена и безопасно приготвяне на храните за над 4000 деца във Варна. "Разчитаме на също толкова отговорното поведение и на родителите, които трябва стриктно да спазват изискванията за поднасяне на получената от пунктовете на дружеството храна. Тя е изчислена за един прием и затова е добре да се дават супа, основно ястие и десерт. Безопасно е храната да се съхранява най-много 2 часа след получаването й, а след това задължително трябва да се поставя в хладилни условия. Ако се наложи повторно даване на някое от ястията, то задължително трябва да се загрее отново до над 80 градуса", се казва в разпространеното до медиите съобщение. |