© Varna24.bg | | Някои от избите във Варненско се занимават с поддръжка и възраждане на самобитните български сортове. Това каза Димо Атанасов, сомелиер от Варна. По думите му не може да се каже по колко литра на година вина изпива варненецът, но консумацията се повишава с всяка година. През лятото главно се консумират бели вина, докато през есенно-зимния сезон се пият най-вече червени.
Атанасов добави, че нараства и търсенето на розето, като все повече винарни произвеждат такива вина. Атанасов, разказа че все повече се внасят вина от Новия свят - от Аржентина, Чили, Австралия. По думите на сомелиера разликата с българските вина е в по-малката киселинност и по мекия вкус, както и плодовия аромат. Атанасов, обясни че никога не трябва да се сравняват вината от различните страни, защото за направата на виното са важни не само сорта грозде, но и състава на почвата, климатичните условия, слънцегреенето, технологията.
Източник: Радио "Фокус" |