Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Петиция срещу строителството в резервата "Яйлата"
Автор: Екип Varna24.bg 16:05 / 26.10.2012Коментари ()1075
© Народно дело
Петиция срещу строителството на предприятие в землището на селото в резервата Яйлата са заформили жители и собственици на имоти в село Камен бряг. В писмо до РИОСВ - Варна и копие до ресорното министерство, те категорично възразяват на предложението на инспекцията за неговото изграждане поради факта, че през летния и зимния сезон селото се издържа благодарение на туризма и посещенията на хиляди чужденци, дошли специално да наблюдават пътищата на птиците в района, както и да посетят резервата.

Изграждането на такова предприятие с бетонни басейни, сгради, тръбни конструкции и т.н. ще наруши ландшафта и ще има непредвидими последици за разрушаването на бетонната ивица, както и замърсяване на морската вода. Поради ветровете непрекъснато ще се носи миризма на риба и рибни продукти.

Според тях мястото за изграждането на това предприятие според тях не е в "периферията", а направо в територията на "Натура 2000". Освен това цитираният парцел е в територията на природо-археологичния резерват Яйлата, където е забранено всякакво строителство, тъй като отдолу има неразкрити все още артефакти.

Същевременно изграждането на пътища, взривни дейности, наливане на бетон и изграждане на съоръжения непосредствено на черноморския бряг влиза в нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, тъй като ще се затвори свободният достъп до бреговата ивица, ще се изградят тръби и т.н.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Peticiya-sreshtu-stroitelstvoto-v-rezervata-Yailata-390390
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.