Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненски ученици ще четат История славянобългарска в спектакъл
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 29.10.2012Коментари ()705
©
Ученици от младежкото театрално студио "Шанс" с художествен ръководител Христо Христов ще четат отново История славянобългарска на сцената на варненското читалище "Отец Паисий" на 31 октомври от 16.00 ч.

Премиерата на спектакъла "Забравената история" е по повод 1-ви ноември - Деня на народните будители и 250-та годишнина от написването на История славянобългарска. Събитието се провежда под егидата на народните представители на ПП ГЕРБ - Варна Лилия Христова, д-р Красимир Петров и Емил Радев, с подкрепата на община Варна и читалище "Отец Паисий-1934". То е сред акцентите в градския календар за празника, на който отдаваме почит на всички неуморими радетели на писмеността и книжнината, на българското самосъзнание и духовност.

Сценарият на представлението е по текстове от История славянобългарска и жития на светци. Драматургията и постановката са на актьора Христо Христов, когото ще видим въплътен и в ролята на отец Паисий. Младите актьори в представлението "Забравената история" са момичета и момчета на възраст от 13 до 19 години. Музикалната партитура на спектакъла е дело на композитора Юри Стойков.

Преди началото на представлението поканените за премиерата учениците ще получат специално отпечатани за празника плакати с ликовете на варненските народни будители - създателите на Варненската училищна община, на учителите - Константин Арабаджиев, Сава Доброплодни, П.Р. Славейков, на читалищни дейци и духовници. Още в края на миналата седмица варненските парламентаристи Лилия Христова, д-р Красимир Петров и Емил Радев изпратиха тематичните плакати до 127 училища във Варна и Варненска област. През месец ноември спектакълът «Забравената история» ще разшири кръга на своята публика и в областта, тъй като вече е включен в културния календар на общините Ветрино и Вълчи дол.

Очаквани гости на празничния премиерен спектакъл за Деня на народните будители в НЧ "Отец Паисий" са ученици и жители на район "Приморски", общински съветници и представители на община Варна.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-uchenici-shte-chetat-Istoriya-slavyanobulgarska-v-spektakul-390917
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.