Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Топлинни счетоводители мамят абонатите с оферти за топломери
Автор: Екип Varna24.bg 09:19 / 02.11.2012Коментари ()708
©
Топлинни счетоводители примамват клиенти с атрактивни цени за нови топломери, в които обаче не са включени всички тарифи по подмяна на уредите. Това обявиха вчера от една от фирмите за дялово разпределение на пазара.

Те дадоха за пример, че някои компании обявяват цена на топломера, но после искат допълнителни суми за програмиране на уреда или пък за демонтаж на стария. Някои дори вземали пари и за инкасо - когато клиентът предпочете да плати топломера в момента на монтажа, а не в офис на топлинния счетоводител. Така уред с атрактивна цена от 29 лв. понякога реално излизал - 35, а дори и 40 лв. Затова от компанията призоваха хората да четат внимателно офертите и да питат подробно какво включва цената при подмяна на уредите. Друг важен момент е с гаранцията на новите устройства.

Обикновено за електронната част на топломера гаранцията на производителите е 2-3 години, а за батерията - 10 години, плюс още 1-2 години - резерв. Тези гаранционни срокове трябва задължително да са написани в договора на етажната собственост с топлинния счетоводител, както и в приемо-предавателния протокол, който подписва всеки един клиент при монтажа на новите уреди.

Друг трик, прилаган за зарибяване на клиенти, е офертата да им демонтират радиатори. Това обаче е забранено от закона.

От топлинния счетоводител съобщиха още, че на 25 октомври е била приета Европейската директива, която задължава след края на 2016 г. сметките на вода, парно и газ да са на база реално потребление. В директивата е указано обаче, че това трябва да стане, ако е технически осъществимо, финансово обосновано и пропорционално спрямо потенциалните икономии на енергия. В момента за отчет на всеки уред се плаща по 2,04 лв. Ако това става всеки месец с радиоотчитане, трябват по още 15-20 лв. на сезон.

Според Милена Стоянова, управител на "Техем", у нас вече са доказани 20-30% икономии на енергия след въвеждането на дяловото разпределение през 2001 г.

Евродирективата не указва с какви уреди - обикновени или с дистанционни, да се прави реалният отчет. Според Стоянова обаче в големи градове посещение на отчетник в дома всеки месец е невъзможно.

Директивата задължава и във фактурите на клиентите занапред фирмите да дават действителните цени и енергопотребление и чрез графика да показват колко сме потребили този месец и колко през същото време на миналата година.

Междувременно бе съобщено, че в Пловдив е пуснато парното вчера, а в София се очаква затопляне и това ще стане вероятно след 7 ноември.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Toplinni-schetovoditeli-mamyat-abonatite-s-oferti-za-toplomeri-391958
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.