Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Засяха с 50% повече жито
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 03.11.2012Коментари ()757
© Impact Press Group
Хлебното жито догодина ще бъде с около 50% повече, отколкото през 2012 г. Това показват данните на земеделското министерство за засетите площи с есенници. До края на октомври са засети 9,8 млн. декара с пшеница срещу 6,4 млн. декара за същия период на миналата година.

Високите изкупни цени на зърното тази година са основната причина за по-големите площи с есенници, засети този сезон, коментират зърнопроизводители. Въпреки предвиденото отрязване на държавни помощи за сектора през 2013 година браншът се надява на добри печалби следващото лято заради непрекъснато увеличаващото се търсене на храни. Затова скачат и площите, засети с ечемик, ръж и тритикале, коментират зърнопроизводителите. При ечемика увеличението е с над 40%, а при другите две култури - почти двойно повече в сравнение с 2011 г. За сметка на това обаче намаляват нивите с рапица. Вероятна причина за това са проблемите, с които се сблъскаха стопаните през 2011 г., когато на места пропаднаха почти 90% от засетите площи.

Всички стопани могат да разчитат на повече пари през следващата година, въпреки орязаните държавни субсидии за зърнопроизводството. Парите за сектор земеделие, предвидени в бюджет 2013 г., са нетно с 200 млн. лв. повече от тази година, каза финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от Фокус. Част от тези пари обаче ще отидат за подпомагане производството на плодове и зеленчуци. Шефът на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева съобщи, че се създава нов регистър за земеделските земи. Неговата цел е по-лесно и точно разпределяне на европейските субсидии. В регистъра ще са описани парцелите и хората или фирмите, които ги използват. Така няма да се дублират искания за европари и ще отпаднат санкциите за земеделските стопани.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zasyaha-s-50-poveche-zhito-392224
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.