Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Увеличават цените на таксиметровите тарифи във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:09 / 06.11.2012Коментари ()883
© Impact Press Group
Максималната граница на таксиметровите тарифи да бъде увеличена за дневния превоз на 2 лева, а за нощния на 3 лева. Това гласуваха и приеха членовете на общинската комисия по транспорт на днешно заседание, предаде Дарик.

Общинарите определиха пределни цени, защото Закона за движение по пътищата и автомобилните превози изисква Общинските съвети да го правят поне веднъж годишно. Предложението за повишаване на стойностите дойде от председателя на варненския таксиметров синдикат "Авто-94" Димчо Иванов. В момента максималната граница на тарифата за Варна е 1.50 лева. Тя е под себестойността от 1.70 лева, определена от Министерството на транспорта преди година. Това бе основният аргумент, които изложи синдикалиста. Иванов допълни, че работещите в курортните комплекси са принудени да плащат наем на хотелите, които обслужват и това допълнително затруднява положението им.

В София дневната тарифа е 1.30 лева, а нощната-1.60, в Пловдив съответно-1.10 и 1.30 лева, в Бургас-двете тарифи са изравнени и са по 1.20 лева, в Русе максималните граници са 1 лев и 1.20.

Първоначално част от съветниците не приеха идеята за повишаване на пределните цени. Повечето заявиха, че са наясно, че никой не вози на максимално позволената тарифа, но липсата на контрол между самите таксиметрови водачи би могла да доведе до злоупотреби. Все пак определянето на максимална цена е необходимо, защото при превоз над него глобата, която може да отнесе водача е 3000 лева.

Членовете на комисията взеха решението с уговорката, че през април на ново разглеждане ще се проследи как се приемат по-високите стойности. Окончателно решение за вдигане на максималния размер на тарифите ще бъде взето на предстоящата сесия на Общинския съвет.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Uvelichavat-cenite-na-taksimetrovite-tarifi-vuv-Varna-392967
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.