Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Закриха изложбата "Етнобижутерия"
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 06.11.2012Коментари ()1489
©
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Климент Охридски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С тържествена церемония - награждаване бе закрита изложба "Етнобижутерия", състояла се в периода 29.10.-06.11.2012 във фоайето на СОУ "Климент Охридски" в град Варна. Изложбата представи близо 60 етнобижута изработени от 48 деца в рамките на летни творчески ателиета с художник-приложник. Наградени бяха победителите от провелия се през лятото конкурс за детска рисунка "Носията на моя етнос".

Изложбата бе аранжирана по проект "Етноработилница "Млад куюмджия и терзия", реализиран от Сдружение "Младежки алианс-Варна", с финансовата подкрепа на програма "Младежки проекти - 2012", Община Варна. Всички дейности по проекта бяха насочени към развиване на желание у младежите за познание на традициите на етносите от варненски регион и на основни умения за прилагане на традиционни методи за изработка на украшения. Тези знания и умения са много важни за младите хора, тъй като те стимулират усещането им за културна принадлежност към дадена общност и подпомагат изграждането на социалната им идентичност. Въвеждането на такива опорни културни символи в съзнанието на децата е ключово в глобализиращия се свят, където поради изобилието от идентичности на всеки един човек, процесът на самодентификация е затруднен. Липсата на тези устои води до личностен срив в младите хора, характеризиращ се с чувството на непринадлежност и депресивна сам
©
ота или агресивни бунтарски изблици.

Екипът на сдружението и художничката Мария Ангелова изпълниха детския свят с красота и провокираха креативността на децата.

По инициатива на учениците от 4 "е" кл. От СОУ "Кл.Охридски" бе организирана благотворителна разпродажба на етнобижутата. Набраните средства бяха дарени на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с дисфазии на развитието и хиперкинетично разстройство на поведението "Прегръдка" за закупуване на специализирано оборудване за развитие на фината моторика.

В рамката на проекта бе отпечатана и специализирана информационна брошура "Носията на моя етнос".



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zakriha-izlozhbata-Etnobizhuteriya-392999
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.