Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ревизия на НАП Варна предотврати щета на бюджета за 1.8 млн. лв.
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 07.11.2012Коментари ()713
© Varna24.bg
Във връзка с декларирани доставки към дружества от ЕС и опит за неправомерно ползване на данъчен кредит от дружество, занимаващо се с производство на стоки от хранително вкусовата промишленост, органите по приходите в дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители" /СДО/ при НАП Варна извършват проверка на фирмата, която по късно преминава в ревизия, и установяват груби нарушения на данъчното законодателство по ЗДДС и ЗКПО. Ревизията е приключила, като са установени направомерно отчетени разходи от дружеството за над 1,5 милиона лв. за 2 години и неначислен ДДС над 300 000 лв.

По време на ревизионното производство съвместно с органите на Софийска градска прокуратура и Специализираното звено "Противодействие на престъпленията против финансовата система на Европейския съюз" е извършено изземване на оптичните/компютърните носители на счетоводната и търговската документация на дружеството. Поради големия обем на информацията, съдържаща се в иззетите компютърни конфигурации, ревизорите използват софтуера за извършване на ел. ревизии, който позволява по-бързо да се структурира информацията и да се изготвят извадки за по-точен анализ.
В хода на ревизията е установено, че ревизираното лице е подписвало множество записи на заповеди с физически и юридически лица за суми в значителни размери, а разплащането по част от тях е извършвано с продукция и/или суровини, които не са осчетоводявани в счетоводството на дружеството.

Установено е още, че дружеството е представяло различни финансови отчети в НАП, Агенция по вписванията и Министерството на земеделието и храните относно стойностите на произведената продукция от него.
Ревизиращият екип е констатирал и неправилно осчетоводяване на получени субсидии от Държавен фонд "Земеделие" във връзка със закупуване на дълготрайни материални активи, за което е заведено и досъдебно производство в Софийска градска прокуратура.
При ревизията е установено още, че дружеството е декларирало доставки на продукция към страни членки на ЕС, но при извършени проверки по линията на административното сътрудничество със страните членки на ЕС е установено, че значителна част от чуждестранните клиенти не са декларирали и получили тези доставки.

Още по време на ревизионното производство публичните изпълнители от СДО са наложили предварителни обезпечителни мерки, като на дружеството са запорирани 30 автомобила и е наложена възбрана на недвижимо имущество. След наложените обезпечителни мерки длъжникът е започнал доброволно погасяване на установените задължения. Ако задълженията към бюджета не бъдат внесени в пълния размер, НАП Варна ще пристъпи към публична продажба на запорираното имущество.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Reviziya-na-NAP-Varna-predotvrati-shteta-na-byudzheta-za-18-mln-lv-393247
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.