Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Десислава Атанасова апелира варненските медици да оттеглят оставките си
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 12.11.2012Коментари ()1042
© Varna24.bg
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова апелира към работещите в Центъра по кръводаряване във Варна да променят решението си и да оттеглят оставките си. Тя определи проблема с напускащите страната лекари като въпрос, свързан с националната сигурност.

Заплатите ще бъдат увеличени от първи ноември със 17%, обеща министърът, а второ увеличение евентуално можело да има от 2013-а година. Това ще се случи в кръвните центрове в цялата страна, както и в психиатричните болници.

Според здравния министър няма откъде да бъдат намерени извънбюджетни средства към момента и това са възможностите на държавата за увеличение на парите в кръвните центрове. Тя допълни, че евентуалното увеличение може да стане по два начина - или чрез вътрешно преразпределение на средствата, или от новия бюджет в следващата година.

Министър Атанасова допълни по повод информациите за епидемия от хепатит А в страната, че това вече е овладяно.

Служителите на кръвния център във Варна хвърлят оставки. След 30 дни Центъра по трансфузионна хематология в морската столица, който обслужва областите Добрич, Силистра, Търговище и Шумен, остава без доктори и персонал. 38 от общо 53, които работят там подадоха едномесечни предизвестия за напускане. За масовите оставки те предупредиха Министерството на здравеопазването още на 10 октомври, когато посочиха и причината - ниски доходи и трудни условия на работа. Те поискаха да им бъде разрешено да получат 40 на сто от заработваните 45-50000 лева месечно от специализираните изследвания.

Източник: в. Стандарт



https://www.varna24.bg/novini/varna/Desislava-Atanasova-apelira-varnenskite-medici-da-otteglyat-ostavkite-si-394420
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.