Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Земеделските производители във Варненско отчитат сравнително добра година
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 13.11.2012Коментари ()643
Земеделската 2012 година може да се отчете като нормална в област Варна. Това заяви Атанас Атанасов, представител на Асоциацията на земеделските производители във Варненско. По думите му сушата това лято е оказала влияние на някои култури, най-вече за царевицата, нуждаеща се от много вода по принцип.

Атанасов, поясни, че средният добив от царевица е доста под очаквания, при слънчогледа положението е добро. С около 10-15 % по-ниски са добивите от пшеница и ечемик в региона, в сравнение с миналата година, но за сметка на това изкупните цени са били по-високи, коментира Атанасов. Според него финансовия резултат е компенсиран. Въпреки, някои загуби според Атанасов, едва ли ще има отказали се производители. Във Варненско преобладават зърнопроизводителите, но има и такива отглеждащи зеленчуци, овошки, лозя. През последните години има засети и площи с лешници и малини.

По данни на Атанасов, на национално ниво, през миналата година площите с рапица са билки над 2 милиона декара, но е прибрано зърно само от около 1 милион декара. Затова и сега нивите с маслодайната култура са по-малко около 1,4 милиона, като не се знае колко от тях ще оцелеят през зимата.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zemedelskite-proizvoditeli-vuv-Varnensko-otchitat-sravnitelno-dobra-godina-394744
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.