Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Акция във Варна: Полиция дебне за предимство по "зебрите"
Автор: Екип Varna24.bg 14:00 / 17.11.2012Коментари ()908
© Varna24.bg
До 20 ноември във Варна полицията ще следи за нарушители, които не дават предимство на хората на пешеходни пътеки, както и за тарикати, яко настъпили педала. Полицейските проверки в рамките на акцията ще се осъществяват на местата, където има концентрация на пътни произшествия поради тези две нарушения. Това съобщи комисар Алекси Христов, началник-отдел "Охранителна полиция", по повод 18 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите при катастрофи. Специалистите напомнят, че шофьорите, които не осигуряват предимство на пешеходна пътека, се наказват с глоба от 100 лева. В случай, че в рамките на една година водачът бъде засечен за същото нарушение втори път, глобата вече е 200 лева и отнемане на книжката за един месец. Ако обаче водачът поради неспазване предимството на пешеходеца е причинил пътно произшествие, глобата е между 100 и 200 лева, но само в онези случаи, когато той не подлежи на наказателна отговорност.

От началото на годината до момента във Варна се регистрира сериозен спад на жертвите във войната на пътя. До момента са станали 420 тежки произшествия, при които загиналите са седем, а ранените - 484. Това са наполовина по-малко жертви в сравнение с миналата година, коментира главен инспектор Драгомир Ганчев, началник-група "Пътен контрол" при сектор "Пътна полиция". Дали намалението на инцидентите се дължи на легналите полицаи, които бяха поставени през тази година, или не, специалистите не се ангажират да коментират. Все пак признават, че макар неравностите на пътя да са намалили пропускливостта на булевардите, водачите се съобразяват и карат по-предпазливо.

За сметка на намалените жертви в града обаче "Пътна полиция" отчита ръст на жертвите при катастрофи в областта. От началото на годината за цялата Варненска област са загинали 31 души. "Много от пътищата в областта се преасфалтираха и скоростта се вдигна много. Затова и зачестиха тежките катастрофи с фатален край. Оказва се, че заради високите скорости в тези участъци има по-малко на брой катастрофи, но повече загинали и ранени", коментира комисар Христов.

През последните 22 г. при катастрофи във Варненска област загиналите са 1347. Средностатистически това са около 61 жертви годишно. Тенденцията, която пътните полицаи отчитат, е, че за цялата 2011 г. загиналите са наполовина по-малко - 31. Основната причина за войната на пътя обаче си остава поведението на шофьорите. По тяхна вина през т.г. са станали 569 тежки произшествия от общо 591. При тях 30 са загинали и 701 са ранени. Инцидентите, станали заради пешеходци, са 14 с един загинал и 13 ранени. Равносметката е, че 96 процента от всички тежки катастрофи са по вина на водачите.

Най-честото нарушение на пътя е движение с превишена или несъобразена скорост. Заради това са станали 219 тежки катастрофи с 16 загинали и 206 ранени. Т.е. високата скорост е причина за смъртта на 53% от загиналите и 29% от ранените. Заради отнемане на предимство в областта през тази година са станали 203 тежки катастрофи с 6 загинали и 249 ранени.

За единадесетте месеца на годината водачите са блъснали 191 пешеходци. При този тип инциденти загиналите са шестима, а ранените - 199. Полицията регистрира и 32 челни удара между превозни средства, при които жертви са станали осем души, а ранените са 56. Не на последно място по важност и тежест са инцидентите, допуснати от пияни шофьори. Тежките катастрофи са 23, с трима загинали и 24 ранени.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Akciya-vuv-Varna-Policiya-debne-za-predimstvo-po-zebrite-395661
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.