Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Европа признава и филето “Елена"
Автор: Екип Varna24.bg 14:08 / 17.11.2012Коментари ()644
©
След като в края на миналата година Европа призна горнооряховския суджук за защитено географско указание, до края на месеца още няколко традиционни мезета от Великотърновския регион ще получат официално европейска защита. По-голямата част от процедурата е преминала успешно в Брюксел, съобщават производители от региона. Сред тях са обикновената и кайзерована пастърма, филето "Елена" и ролето "Трапезица".

Сертификатите на четирите хранителни продукта се отнасят до спецификата и технологията на производство и до техните защитени наименования. Така сега въпросните деликатеси ще могат да бъдат произвеждани в този си вид и с тези имена от само фирми, които са членове на Сдружението за производство на традиционни сурово сушени месни продукти към Асоциацията на месопреработвателите в България.

Петранка Новосад, собственик на една от фирмите, призна, че тя и колегите месопреработватели от региона очакват след получаването на сертификатите от Брюксел пазара да се раздвижи и защитените продукти да могат да се изнасят в Европа.

"Ние винаги сме произвеждали продукти по традиционните рецепти и не сме правили компромиси с качеството. Сега с тези сертификати качеството на нашите продукти вече ще бъде защитено и гарантирано и при износа им в Европа", обясни тя. Само една фирма произвежда в региона т.нар. търновски суджук, който обаче за разлика от горнооряховския, все още не е сертифициран като защитено географско указание.

Производителите на традиционните трайни колбаси обясняват също, че защитените от Европейската комисия продукти се произвеждат от различни видове месо в точно определени пропорции, при стриктно спазване на старите рецепти и строго определен период на сушене за да се запазят автентичният вкус и качества. В тях абсолютно е забранено и използването на соя като заместител на месото.

Досиетата на деликатесите са внесени за разглеждане в Брюксел още преди две години и вече обстойно са проверени. Одобрените за национална интелектуална собственост филета и луканки и пастърма ще бъдат маркирани със специално лого върху опаковката и всеки опит за производството им от фирми, нямащи това право, ще се санкционира.

Производителите имат амбиция да бъдат признати като храни с традиционно специфичен характер също така и луканките "Търновска", "Трапезица" и "Чумерна".

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Evropa-priznava-i-fileto-Elena-395669
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.