Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Заради куриерски стикери половин година дисководещ не може да се пенсионира
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 18.11.2012Коментари ()1985
© Народно дело
Помощ от общински съветници и медии търси 64-годишният варненец Антон Антонов. Проблемът му е, че вече повече от половин година документите му се прехвърлят между дома му и Националния осигурителен институт, отдел "Пенсии". Накрая той получава отказ за процедурата и вече не знае към кого да се обърне.

За първи път подал молба за пенсия през април. Оказва се обаче, че не могат да открият документите за удостоверяване на едно от местата, където е работил - бюро "Естрада", което се явява дирекция към "Балкантурист" във Велико Търново, където мъжът е бил дисководещ навремето. Той чакал, чакал и отишъл да попита какво става. Тогава му казали, че документите му са върнати, и го пратили да си ги търси в куриерската фирма, с която работи институтът. Оттам обаче не знаели нищо и той се върнал до отдела, откъдето се сетили, че могат да му ги изпратят.

Връщането на комплекта обяснили с нуждата от 925 лева, които човекът трябвало да внесе, за да му признаят липсващия стаж. В него влизали 6 месеца, през които е работил във въпросната фирма, и още 4 месеца до края на настоящата година, които минават, докато тече процедурата по пенсионирането и препращането на документите. За парите той трябвало да бъде уведомен в писмо, което така и не е получил. Служителите твърдят, че куриерската фирма към пенсионното му залепяла уведомителни стикери на улука до входа. Той обаче не намерил такива, тъй като според него е възможно листчетата да бъдат премахнати много лесно от дете или възрастен човек. Писмата постоянно прескачали между адреса му и НОИ, висели на някакво уведомително табло, за което той дори не знаел къде се намира, а телефонни обаждания за задължението си не получавал. Когато отивал да пита какво става, вече бил извън срока. Писал жалба и му отговорили, че трябва да внесе парите, за да го пенсионират. Почти година човекът няма доходи и му става все по-трудно да измисли откъде да намери нужните близо 1000 лева, за да си купи стажа.

Ние винаги звъним на хората, отговарят от отдел "Пенсии" към НОИ. Пращаме уведомително писмо и се знае, че парите трябва да бъдат внесени в 7-дневен срок. Без тях мъжът не може да бъде пенсиониран.

Ако намеря парите назаем, така или иначе няма да мога да ги върна, защото няма да ми изплатят пенсията за една година назад, през която чаках, а документите ми постоянно се връщаха по пощата, обяснява варненецът. Все пак след наше обаждане в пенсионното той беше поканен да отиде лично при началника на отдела и да разговарят как да постъпи оттук нататък, за може да получи шанс за пенсия. На следващия ден отишъл, но му казали да подаде документите си отново. Преди това обаче трябвало да е сигурен, че ще намери сумата, защото ако тя не бъде внесена до 7 дни, процедурата ще трябва да стартира отново.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zaradi-kurierski-stikeri-polovin-godina-diskovodesht-ne-mozhe-da-se-pensionira-395820
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.