Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Активизираха процедурата за рехабилитацията на пътя Белослав - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:59 / 20.11.2012Коментари ()1117
След посещението на министър Цветан Цветанов в Белослав и на народните представители от ГЕРБ - Варна своевременно са решени проблемите по отношение на полицейска нощна охрана в северната част на града и е активизирана процедурата за рехабилитацията на пътя Белослав - Варна. Това стана ясно на работната среща, инициираната от депутатите от ПП ГЕРБ Лилия Христова и Емил Радев с кмета на община Белослав Желязко Петров. На нея присъстваха председателят на Общинския съвет в Белослав Женя Липчева, зам.- кметовете по инвестиционна политика и образование, кметовете на селата Страшимирово, Разделна, Езерово, както и директорите на образователните институции.

Народните представители запознаха участниците в срещата с основни моменти на разглежданите в НС законопроекти и по конкретно със Закона за предучилищното и училищното образование, който предстои да бъде гледан на второ четене и със Закона за публично частното партньорство.
Народният представител Лилия Христова представи философията на образователния закон чрез основните промените залегнали в него и поставящи децата в центъра на образователния процес. Тя коментира възможностите пред общините да управляват образованието на своя територия, механизма на осъществяване на ресурсната подкрепа, обезпечаването й със специалисти, принципа за избор на учебници, функцията на Обществените съвети към училищата, центрове за личностно развитие с цел стимулиране на способностите децата.

"От 1 януари 2013 г. влиза Законът за публично частното партньорство", каза депутатът Емил Радев и разясни, че това е закон с много широк обхват. Целта му е да предоставя услуги на гражданите по възможно най-ниски цени, отнасящи се до образование, инфраструктура и е с най-малко разходи за публичните институции. "Ние сме едни от първите държави и в ЕС, които имат този закон. Оттук нататък процедурата е ясна. Частен партньор ще се избира по Закона за обществените поръчки. Законът дава много ясна защита на публичния партньор и е с дългосрочен", обясни народният представител.

В хода на разговора кметът на общината Желязко Петров сподели, че по два реализирани проекта във връзка с водния цикъл и реновирането на общинския площад има наложена финансова корекция от Управляващия орган. Въпреки това към настоящия момент по ОП "Регионално развитие" общината работи по други два проекта на стойност 1,4 млн. лева. - за енергийна ефективност и социална програма "Помощ в дома", която ще осигури 60 работни места за хората от Белослав.

На поставени от участниците въпроси, свързани с тежки административни процедури в образованието, депутатите обещаха да отговорят експертно до края на седмицата.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Aktiviziraha-procedurata-za-rehabilitaciyata-na-putya-Beloslav-Varna-396346
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.