Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изложба във Варна ни припомня 20 причини да се гордеем, че сме българи
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 23.11.2012Коментари ()966
©
Изложба на младите варненски ротарианци за българските постижения в науката предхожда началото на III Коледни театрални седмици - Варна 2012. Едни от най-великите изобретения в световен мащаб са постижения на българи - компютърът, самолетът, копирната машина, космическата храна, най-отдалечената планета, 6-степенната автоматична скоростна кутия, противозачатъчното хапче и т.н. Това са научни постижения на наши сънародници, променили света, а ние знаем за тях малко или дори нищо.

Още по-жалко е, че по-голяма част от изобретенията, след като не са получили подкрепа от българската държава, са били направени в чужбина. По ирония на съдбата, по-късно на България се налага да заплаща скъпо и прескъпо за патентованите или закупени от чужди фирми и корпорации продукти, създадени от българи.

Историята на 20 такива български изобретения разказва изложбата под наслов "Българските постижения в науката - 20 причини да се гордеем, че сме българи". В нея младите варненски ротарианци са заложили, освен силен информационен заряд, и недвусмислено послание към всички нас. Посланието дава много поводи за размисъл над Българското - като интелектуален потенциал, манталитетни характеристики, национална идентичност. Българското като култура на паметта. И като покана за про
©
мяна.

Изложбата-послание, подредена във фоайетата на първи балкон, Основна сцена на Варненския театър, ще бъде открита на 23 ноември от 18.30 ч., непосредствено преди началото на III Коледни театрални седмици - Варна 2012 с върховия спектакъл на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", отличен с 3 награди ИКАР 2012, "Ричард III" от Шекспир, постановка на проф. Пламен Марков.

Експозицията ще съпътства празничните коледни събития на Театрално-музикален продуцентски център Варна, след което ще бъде показана в Икономическия университет, във Фестивалния и конгресен център на Варна, по-късно в София и други градове.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Izlozhba-vuv-Varna-ni-pripomnya-20-prichini-da-se-gordeem-che-sme-bulgari-397244
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.