Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пеликан избяга от зоопарка, издирват го
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 29.11.2012Коментари ()975
© Impact Press Group
Един от пеликаните на варненския зоопарк е в неизвестност, след като вчера сутринта излезе пред къта и излетя. Случката се разиграла пред погледите на служители, които подготвяли птиците за традиционното скъсяване на маховите пера, разказа директорът Иванка Стоянова. Процедурата се прави през няколко месеца, като крилата се редуват. Целта е пеликаните да не прескачат загражденията на езерото, за да не притесняват посетителите и останалите обитатели, обясни биологът Галина Василева. Тя допълни, че винаги, когато предстои подрязване на крилата, птиците сякаш усещали, че това ще се случи. Ставали нервни, бягали и се криели. Точно това се случило и в сряда сутринта.

Пеликанът се отскубнал от служителите на зоопарка, завъртял се и дим да го няма. След като напуснал пределите на къта, полетял към Пантеона, където кацнал да си почине. Минута по-късно тръгнал по алеята към Фестивалния комплекс. Усилията на служителите на зоопарка да го настигнат останали напразни. В един момент птицата изчезнала от погледа им, сякаш потънала вдън земя. Въпреки че продължили да търсят пернатото, не го открили. Сигнал за изчезналата птица вече е подаден в РИОСВ. Директорът на зоопарка моли, ако някой забележи птицата, да се обади на тел.112 или на служебните телефони на къта - 052/ 820-610 до 613.

В края на март от варненския зоокът изчезнаха шест птици - рядка двойка черни лебеди, два ангъча и две мандаринки. Няколко дни по-късно две от пернатите бяха открити и върнати в Спасителния център на зоопарка. Останалите все още се издирват, а по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pelikan-izbyaga-ot-zooparka-izdirvat-go-398540
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.