Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Над тон незаконна риба във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 01.12.2012Коментари ()1002
©
1150 кг незаконно уловена риба в региона са хванали инспектори от изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" във Варна и Агенцията по безопасност на храните от началото на годината. Освен рибата, от бракониери са иззети и 300 кг миди, както и 100 кг рапани. Това съобщи вчера при предникулденска проверка на рибната борса шефът на ИАРА - Варна, Георги Михайлов. Част от рибата е върната във водоемите, друга е изгорена в екарисажа. Има и такава, която след изследвания, извършени от Агенцията по храните, е раздадена на социални заведения. Над 4000 проверки в търговската мрежа за нерегламентирана продажба на аквакултури са извършени от началото на годината. Съставени са 60 акта на нарушители. Една трета са на улични търговци.

Именно такива бяха изловени вчера на пазар "Левски". Те не можаха да представят необходимите документи за произход на стоката си. От тях бяха иззети 20 кг риба - 12 кила лефер и 8 кила салака. Заради неясния си произход обаче те ще бъдат унищожени в екарисажа.

Проверките на рибната борса на централния пазар обаче не показаха нито едно нарушение. Инспекторите следиха изкъсо за хигиената и документи за произход на рибата. При инспекцията бяха проверени и 15-те обекта за продажба на риба на борсата. Продавачите пък се оплакаха, че те, които са на борсата, са сред най-проверяваните, но нямат притеснения, защото всичко им е в ред.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nad-ton-nezakonna-riba-vuv-Varna-399136
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.