Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Зрелищен метеоритен дъжд ни очаква довечера
Автор: Екип Varna24.bg 16:49 / 03.01.2013Коментари ()1236
©
Първият метеорен поток за тази година вече е факт. Метеорният поток "Квадрантиди" започна на 28 декември и ще продължи до 7 януари. Тази нощ се очаква пикът на метеорния дъжд. Той ще продължи и на 4 януари.

Астрономите са категорични, че всеки любител на падащите звезди може да ги наблюдава с просто око. Те ще бъдат особено ярки, което ги прави видими без специална техника. Метеорният поток идва от съзвездието Квадрант, което е било включено в съзвездието Воловар, но то вече не съществува.

Падащите звезди ще бъдат лесно уловими и с просто око, тъй като "Квадрантидите" се движат със скорост от около 40 километра в секунда. Именно яркостта характеризира метеорите от това съзвездие. Сред тях се наблюдават и много болиди.

Поверието гласи, че падащите звезди сбъдват желание на този, който ги е видял, така че не пропускайте възможността да си пожелаете нещо, ако видите такава звезда. Кой знае, може пък желанието ви наистина да се сбъдне.

Очакванията на астрономите са този метеорен дъжд да се превърне в едно от най-зрелищните явления на настоящата година. Освен това любителите на звездния дъжд ще имат възможността да го наблюдават безпрепятствено, тъй като потокът няма да бъде затъмнен от Луната.

Източник: БНР



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Zrelishten-meteoriten-duzhd-ni-ochakva-dovechera-406184
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.