Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отбелязваме Бабинден по стар стил днес
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 21.01.2013Коментари ()546
© Impact Press Group
Днес по стар стил според народните обичаи се отбелязва Бабинден. Произходът на празника е езически и се празнува в чест на бабата акушерка на селото. Поради тази причина, от 1951 година 21 януари е обявен за професионален празник на акушерките и гинеколозите.

Обредите включват три основни елемента. Къпане на малките деца от бабата, намазването им с мед и даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета.

Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Otbelyazvame-Babinden-po-star-stil-dnes-410009
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.