Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Френският посланик във Варна: Ромите биват превръщани в изкупителна жертва
Автор: Екип Varna24.bg 16:21 / 08.02.2013Коментари ()1365
© Bulfoto
Европа е изправена пред голямо предизвикателство, каквото е интеграцията на ромите, чийто брой на континента е около 10 милиона души. Това заяви във Варна френският посланик Филип Отие, според когото в много държави има тенденция ромите да бъдат превръщани в изкупителна жертва, предаде Дарик.

"Понякога за тях могат да бъдат чути и прочетени учудващи и неприемливи неща", коментира Отие, който в морския град взе участие във форум за превенция на трафика на хора.

В световен мащаб тази престъпна дейност всяка година генерира 32 млрд. долара, като 28 млрд. от оборота идват от жертви на сексуална експлоатация, добави министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който също присъства на събитието. Той напомни, че според прогнози на Световната банка през 2020 г. всеки четвърти на трудовия ни пазар ще е от ромски произход. Трафикът на хора в тази общност най-често се изразява в експлоатация на деца за просия и джебчийство, извеждане зад граница на бременни жени, както и с цел проституция.

Цветанов, който в правителството отговаря за интеграцията на малцинството, определи варненската комисия за борба с трафика на хора като една от най-активните в страната. Благодарности към нейните членове и към хората, работещи пряко с ромите, изрази кметът на Варна Кирил Йорданов.

130 ще бъдат праз тази година здравните медиатори в ромските гета, заяви секретарят на националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева. От нейните думи стана ясно още, че през 2012 г. жертвите на трудова експлоатация са 137.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Frenskiyat-poslanik-vuv-Varna-Romite-bivat-prevrushtani-v-izkupitelna-zhertva-414548
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.