Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Предлагат нова формула за определяне на минималната заплата
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 08.02.2013Коментари ()662
© Varna24.bg
Нов механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, предлага кабинетът. Идеята е надницата да бъде между 35 и 55 процента от средната заплата за страната. От синдикатите вече заявиха, че са съгласни.

Идеята минималната заплата да се обвърже със средната за страната и да се изчислява като процент от нея не е нова. Тя се разисква от години от управниците, работодателите и синдикатите. За първи път обаче правителството излиза с конкретно предложение. То е заложено в проектопостановление на Министерския съвет.

Точният размер на минималната заплата ще се определя всяка година до 30 ноември. Тя ще може и да се актуализира по съвместно предложение на финансовия и на социалния министър, когато инфлацията в страната надвиши 10%. От КНСБ обаче искат индексация да може да инициират и работодатели, и синдикати.

Приветстваме идеята на правителството, но смятаме, че е добре долната граница да бъде не 35, а 40 на сто от средната заплата, заявиха още от КНСБ. Според тях сегашната минимална надница от 310 лв. отговаря на новия механизъм за определяне на заплатата.

Тя представлява 41.1% от средната заплата, която е 754 лв. за трето тримесечие на 2012 г, съобщиха от КНСБ. Освен това оттам са изчислили, че обложена с данъци и осигуровки от нея остават 243 лв., което е с 2 лева над сегашната линия на бедност - 241 лв. От синдиката обаче смятат, че е добре да се направи и нов механизъм за изчисляване на линията на бедността. Причината е, че сега има различие от близо 22% между данните за този показател на Евростат и НСИ.

Източник: в. Стандарт



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Predlagat-nova-formula-za-opredelyane-na-minimalnata-zaplata-414571
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.