Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Очакваме 5% ръст на туристите през лятото
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 15.02.2013Коментари ()830
© Varna24.bg
Морските ни курорти могат да очакват поне 5% ръст на туристите през предстоящия летен сезон. Това прогнозира вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо 2013" в София. По думите му с толкова са се увеличили и любителите на зимните спортове, които са предпочели родните ски центрове.

"Ще имаме ръст на броя на туристите през зимата от минимум 5%. За лятото ситуацията изглежда същата - отново ръст на броя на туристите според мен от минимум 5%, защото в
последните години ние почти удвоихме броя на туристите", каза Добрев. "България е държава от 7,5 млн. души население и в същото време привличаме близо 7 млн. туристи, броят на които расте всяка година", допълни икономическият министър.

Според него туристическият бранш се справя изключително успешно благодарение на всички, които работят в този сектор, а не толкова благодарение на държавата. Големите пазари обаче искат общи маршрути между България и Турция, подчерта министърът, а въпросът вече е обсъден с културното аташе на южната ни съседка.

"Когато бях в Япония, местните туроператори повдигнаха темата, че пътуване от Япония само за посещение у нас не е достатъчно, така че ние можем да мислим за общи маршрути", заяви Добрев. Туристите може да кацат в Истанбул, където да разглеждат европейската част на града, след това
да пресекат границата с България
където имаме добър винен туризъм в качествени изби, културно-исторически паметници, СПА туризъм в района на Пловдив и разглеждане на София, описа един примерен общ маршрут икономическият министър.

На Международната туристическа борса участват над 270 организации и компании от бранша, сред които представители на 22 държави. След 5-годишно отсъствие с официален щанд се представя и съседна Македония.

България ще поиска неустойка за новото туристическо лого, което бе върнато за преработка на изпълнителя, обяви още икономическият министър Делян Добрев. "Проектът е изпълнен, но въпросът е в това, че един от продуктите не ни харесва", заяви той, визирайки логото на новия туритически бранд България. Докато то не бъде направено във вид, който да бъде приемлив за цялото общество и да се гордеем с него, когато го представяме пред света, ние няма да го приемем и ще коригираме платената сума, категоричен бе министърът. По думите му в клаузите на договора с фирмата изпълнител има гаранция за добро изпълнение от 3% (около 50 хил. лв.), която ще бъде удържана.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ochakvame-5-rust-na-turistite-prez-lyatoto-415975
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.