Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съветник иска прозрачност на разходите на община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 25.02.2013Коментари ()680
© Varna24.bg
Общинският съветник Добромир Джиков е внесъл предложение до председателя на Общинския съвет във Варна за приемане на Наредба за прозрачност на разходите на община Варна.

Ето и част от мотивите за предложението:

Издръжката на администрацията изисква дисциплина при харченето на всеки лев. Никога не са били достатъчни само административен контрол и счетоводни одити. Няма по-дисциплинирано управление от това, което се отчита за всеки разход пред обществото и е непрекъснато във фокуса на гражданския и медиен контрол, пише в мотивите си общинският съветник Добромир Джиков.

Той предлага конкретна и реалистична стъпка за поставяне разходите на администрацията под обществен контрол. Нужно е да се създаде единна база данни със свободен и безплатен достъп, чрез интернет, в която да се публикуват в удобен и разбираем вид най-важните бюджетни разходи за общината, смята Добромир Джиков.

Водени от волята, която ни обединява в гражданското непартийно Движение "Модерна България" - да се засили гражданския контрол върху властта на всички нива, смятам, че е необходима такава радикална и необратима прозрачност, пише Джиков. Това може да стане, чрез иновативни мерки, които дават бърз, но дълготраен ефект и засилват гражданския контрол. Както направиха, например в САЩ със Закона за прозрачността от 200 6 г., с който се създаде единен интернет-портал на държавните разходи - www.USAspending.gov. Той позволява лесно и с няколко кликвания да се търси и агрегира информация за бюджетните разходи, така че всеки с достъп до интернет да може да направи справка за какво се харчат парите на данъкоплатците от държавните органи и кои са техните контрагенти. Президентът Обама разгърна тези модерни правила за радикална прозрачност на държавните харчове в своята Програма "Правителство на 21-я век - кампания за съкращаване на административните разхищения".

Предлаганият проект за наредба е стъпка в тази насока и ще позволи да започне да се преодолява хроничното недоверие на гражданите към властта, смята общинският съветник.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Suvetnik-iska-prozrachnost-na-razhodite-na-obshtina-Varna-418153
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.