Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Решават дали да изменят условната присъда на убиеца на Лора
Автор: Екип Varna24.bg 07:25 / 14.03.2013Коментари ()1266
© Impact Press Group
В 9,00 часа днес, във Варненския апелативен съд, ще започне делото срещу Диян Станчев, причинил на пътя смъртта на 20-годишната Лора Казанлиева през лятото на миналата година.

Пресслужбата на съда припомня, че на 6 декември 2012 година Варненският окръжен съд присъди на Диян Станчев 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи с 4-годишен изпитателен. Съдът лиши Станчев от правото да управлява МПС за срок от 2 години и го оправда по обвинението да се е движил със скорост, несъобразена с пътните условия.

Условната присъда на Диян е затова, че на 17 юли миналата година, при управление на мотоциклет "Хонда", приближавайки към пешеходната пътека не пропуснал преминаващото момиче, нарушил правата за движение, превишил разрешената скорост от 50 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на Лора. Това наказателно дела веднъж бе върнато от ВКС във ВОС за ново разглеждане и то премина при условията на чл.371, т.1 от НПК. Подсъдимият Станчев призна фактическата обстановка, написана в обвинителния акт. Той не спори и за факта, че е превишил скоростта, както и че ударът по момичето е настъпил след първата крачка на Лора върху пешеходната пътека. За това свидетелстват и показанията на младежите, които са били с нея, но за разлика от пострадалото момиче, те са възприели шумния мотор и не са предприели преминаване по пешеходната пътека.

Пред първата съдебна инстанция Диян се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство и разказа, че се е движил с 50 км/ч. Според него, секунди преди удара е предприел изпреварване на таксиметров автомобил и намирайки се плътно в лявата част на пътното платно, на приблизително 5-10 метра напред забелязал силует, но не успял да задейства спирачките на мотоциклета. Последвал удар, след който първите му спомени са в болницата. ВОС допусна повторна АТЕ. Скоростта на мотоциклета в различните участъци на пътя, изследвани от експертизата е била от 85, 97 и до 104 км/ч. Според вещите лица, независимо от скоростта, с която се е движила Хондата, дори и при твърдяната от Диян скорост от 50 км/ч, сблъсъкът с момичето, което е направило само една крачка към пешеходната пътека е бил неизбежен. Времето за реакция на Лора е било много по-малко от възможността на водача да реагира.

На утрешното заседание Варненският апелативен съд ще се произнесе по отношение на искането за назначаване на нова 5-на АТЕ. Ако бъде даден ход на делото втората съдебна инстанция ще изслуша протеста на прокуратурата, която настоява за ефективно наказание на подсъдимия. Жалба срещу условната присъда на Диян Станчев се подали и родителите на загиналото момиче, които са конституирани като частни обвинители. Подсъдимият Станчев също е подал жалба срещу постановената от ВОС присъда. Заседанието ще започне в 9,00 часа в залата на Апелативен съд Варна.



Още по темата: общо новини по темата: 80
24.02.2017 »
27.12.2016 »
23.12.2016 »
23.12.2016 »
06.10.2016 »
20.08.2016 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Reshavat-dali-da-izmenyat-uslovnata-prisuda-na-ubieca-na-Lora-421374
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.