Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Подобряват ефективността на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 14.03.2013Коментари ()685
Проект "Подобряване ефективността на общинските администрации Дългопол, Долни Чифлик и Провадия за постигане на оптимизация и избягване на дублиращи функции" беше представен на специална пресконференция днес -14.03.2013, в Областен информационен център - Варна. На срещата с медиите присъства целият екип на проекта, като събитието бе уважено от ръководни представители на трите общини - партньори и премина при висок интерес от страна на останалите общини в Област Варна. Те също имаха свои представители на срещата днес.

Проектът "Подобряване ефективността на общинските администрации Дългопол, Долни Чифлик и Провадия за постигане на оптимизация и избягване на дублиращи функции" се финансира от Оперативна програма "Административен капацитет". Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Финансирането е по Приоритетна ос: І. "Добро управление", Подприоритет: 1.1. "Ефективна структура на държавната администрация"", Бюджетна линия: BG051PO002/12/1.1-04, с размер на предоставената БФП (Обща стойност на проекта) - 171 693,32 лева. Срокът на изпълнение е 14 месеца.
Водеща е Община Дългопол в партньорство с общините Долни Чифлик и Провадия.

"Това е единственият проект с бенефициент - община от Варненска област, одобрен за финансиране по първата процедура за подбор на проекти за "оптимизиране на структурата на общинските администрации за постигане на по-голяма ефективност и избягване на дублиращи функции", отворена през м.април 2012г. Чрез споделянето на добри практики от самото начало целим въвеждането на принципите на добро управление, подобряване на капацитета на служителите в администрацията и създаване на ефективна общинска администрация "с лице към хората", коментира Румяна Драйчева - ръководител на проекта.

Проектът стартира с анализ на текущото състояние на ефикасността и ефективността в трите общини - със сформиране на фокус и работни групи, анкетни проучвания и включване на заинтересованите страни. Изграждането на устойчив административен капацитет чрез провеждане на функционален анализ има пряко отношение към подобряване прилагането на два от принципите за добро управление - ефективност и ефикасност. Експертна оценка ще определи областите с необходимост от подобрение, като мерките за подобряване на управлението ще бъдат заложени в План за действие за оптимизиране на работните процеси, отделен за всяка община - партньор по проекта. Цялата дейност, свързана с анализа на администрациите и с предложените мерки за подобрение ще се реализира в съответствие с Единната методология за провеждане на функционален анализ в държавната администрация.

В заключителния етап на проекта е заложено провеждане на работен семинар за представяне на "научените уроци" при извършването на функционалните анализи в трите общински администрации и изпълнението на плановете за действие пред представители на Областна администрация Варна и останалите девет общини от областта.

Очакваните резултати от проекта са свързани с възможността за усъвършенствани на вътрешната организационна структура и работните процеси в отделните звена на общинските администрации в Дългопол, Долни Чифлик и Провадия. С оптимизирането на управленските и работните процеси ще се постигне намаляване на бюрокрацията, подобряване на икономичността и ефикасността на дейността в трите администрации. Проектът дава възможност за коригиране на липсващи процедури, правила и методологии за работа и подобряване на сегашните.

Дейности, заложени по проект "Подобряване ефективността на общинските администрации Дългопол, Долни Чифлик и Провадия за постигане на оптимизация и избягване на дублиращи функции."

Анализ на текущото състояние в трите общински администрации.

Организиране на анкетни проучвания с експертни служители в общински администрации Дългопол, Долни Чифлик и Провадия.

Интервюта с ръководни служители в трите общини.

Идентифициране на области за подобрение в общинските структури и формулиране на конкретни предложения за по-добър работен процес.

Изготвяне на Планове за действие за общините Дългопол, Долни Чифлик, Провадия.

Разработване на вътрешна документация, която да следва направените препоръки и мерките в плановете за подобрение на трите общински администрации.

В хода на изпълнение на проекта, в трите общини - Дългопол, Долни Чифлик и Провадия, ще бъдат разработени и реализирани две обучителни програми - "Ефективност и ефикасност при управление на изпълнението на нововъведения в общинската администрация" и "Прилагане и измерване на изпълнението при нововъведения в общинската администрация."

Публикации на електронните страници на трите общини за статуса на изпълнение на плана за действие в общинските администрации.

С изпълнението на препоръките от плана за действие за подобряване на общинските администрации, ще се проведе кръгла маса за информиране на заинтересованите страни в Дългопол, Долни Чифлик и Провадия.

На работен семинар ще бъдат представени опита, нововъведените мерки за подобряване на работния процес в администрацията и тяхното изпълнение като част от плановете за действие в Дългопол, Долни Чифлик и Провадия. За участие във форума ще бъдат поканени представители на Областна администрация - Варна, също и представители на администрациите на общините от Област Варна.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Podobryavat-efektivnostta-na-obshtinite-Dulgopol-Dolni-Chiflik-i-Provadiya-421515
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.