Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Номинираха Българската православна църква за Нобелова награда за мир
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 18.03.2013Коментари ()649
© Varna24.bg
Българската православна църква (БПЦ) е номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г. Това съобщиха от Светия Синод. Поводът е спасяването на българските евреи преди 70 години.

През 2013 г. България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи. "Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите - Холокоста, бе спряно от цялото българско общество благодарение на акцията на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943г., начело с Димитър Пешев, зам.-председател на българския парламент.", се посочва в съобщението на Светия синод. Важно роля в спасяването на българските евреи има църквата.

Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция.

Номинацията за Нобелова награда е направена от от Лъчезар Тошев, който е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. БПЦ е единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир. Лауреатът за 2013 г. ще стане ясен през октомври. За миналата година Нобеловата награда за мир получи ЕС.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Nominiraha-Bulgarskata-pravoslavna-curkva-za-Nobelova-nagrada-za-mir-421963
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.