Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Трудови инспектори затвориха завод заради груби нарушения
Автор: Екип Varna24.bg 14:00 / 28.03.2013Коментари ()757
Трудовите инспектори в Добрич са затворили завод за автомобилни радиатори в Добрич, собственост на софийска фирма. Това съобщи директорът на "Инспекция по труда" инж. Младен Мартинов. На фирмата са съставени актове за груби административни нарушения. В резултат на неизправност в автоматиката при управление на пещ за изпичане на автомобилни радиатори и заради неправилни действия на оператора на пещта, се е стигнало на 8 март до трудова злополука с фатален край.

53-годишен мъж, който от дълги години е работел с пещта, след неин взрив е пострадал тежко и е загинал вследствие на раните. Проведено е разследване по случая и са установени двете основни причини, довели до смъртта на работника. Съставен е протокол по случая и е връчен на ръководството на фирмата. При взрива пещта е значително разрушена. Освен това от силната взривна вълна е разрушена част от покривна конструкция, също са изпочупени прозорци. Влага е проникнала в халетата и това създава опасност за работещите, тъй като инсталациите са овлажнени.

Инж. Мартинов посочи, че заводът остава затворен до отстраняване на всички несъответствия. Само няколко дни преди този инцидент се е случил друг, който след проверка на случая също е установен като трудова злополука. По думите на инж. Мартинов тя е определена като "странна" и "тежка". Инцидентът е станал в офис на голяма добричка фирма, която се занимава със земеделска продукция и машини.

Двуетажният офис е бил реконструиран. На територията му обаче е имало необезопасена площадка с площ 3 кв. метра. Служител на фирмата е попаднал там по незнайни причини, загубил е равновесие и е паднал от височина 3,50 метра. И към момента пострадалият мъж, който е над 50-годишен, е на командно дишане и не могат да се вземат показания от него по случая, каза инж. Мартинов.

По друг случай, заради установени 11 работници без трудови договори и необезапасяване на строителна площадка строителна фирма с обект на морето е с 11 акта за административни нарушения и солидни глоби по всеки един акт в размер на средния от допустимата граница между 1 500 и 15 000 лв., което възлиза на приблизително над 60 000 лв. Последвали инспекции са установили, че нередностите вече се коригират.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Trudovi-inspektori-zatvoriha-zavod-zaradi-grubi-narusheniya-424056
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.